Van hbo’er tot MSc Mechanical Engineer met fantastische carrièrekansen

Een brede interesse, de combinatie van techniek en management en de fantastische specialisatiemogelijkheden waren voor Marlous van der Braak doorslaggevend om na haar hbo-opleiding de master Mechanical Engineering aan de University of Twente te gaan volgen. “Binnen deze opleiding krijg je veel vrijheid om je eigen programma in te richten met vakken die jou interesseren. Daarom heeft iedereen eigenlijk een uniek vakkenpakket. Ondanks dit kom je elkaar weer tegen tijdens verschillende colleges” vertelt Marlous.

Overgang van hbo naar universiteit is een ervaring

Marlous besloot na het behalen van haar hbo diploma ‘Industrieel Product Ontwerpen’ de overstap naar het wetenschappelijk onderwijs te maken. Marlous: “Ik had inmiddels geleerd hoe je iets mooi kon maken, maar ik miste de technische diepgang. Ik wilde meer te weten komen over het (technisch) functioneren van een product. Dus besloot ik om een interessante opleiding binnen het WO te zoeken.” Na het bezoeken van diverse universitaire websites koos ze voor een opleiding aan de University of Twente. De keuze viel op Mechanical Engineering omdat je er leert hoe je mooie, functionele producten kunt maken. Voordat ze echter aan haar master Mechanical Engineering kon beginnen moest ze eerst een Pre-master afronden. In februari 2016 startte ze met haar master- opleiding en is inmiddels -  op 29 maart 2018  – afgestudeerd met een wetenschappelijke publicatie op zak.


Ik had inmiddels geleerd hoe je iets mooi kon maken, maar ik miste de technische diepgang. Ik wilde meer te weten komen over het (technisch) functioneren van een product. Dus besloot ik om een interessante opleiding binnen het WO te zoeken.Marlous van der Braak

Waarom heb je speciaal voor Twente gekozen?

“Ik heb voor de University of Twente gekozen omdat deze universiteit mij een opleiding Mechanical Engineering biedt die precies is zoals ik me die had voorgesteld. De sfeer is zeer goed en het is hier down to earth. Door de kleinschaligheid kent iedere docent je bij naam waardoor je je geen nummer voelt. Ik ben zeer blij dat ik in 2015 de keuze heb gemaakt om hier te komen studeren” vertelt Marlous.

Wat was er zo leuk aan je opleiding Mechanical Engineering?

Marlous legt uit: “Het leukste van de opleiding is dat je de specialisaties kunt kiezen die het beste bij jou past. Ook vond ik de combinatie van techniek en management erg interessant, evenals de organisatie van productie- en productontwikkelingsprocessen. Je kunt op de UT je programma inrichten zoals jij dat wilt, zodat niemand eigenlijk hetzelfde programma met hetzelfde vakkenpakket als jij volgt. Je hebt veel vrijheid om datgene te kiezen waar jij in geïnteresseerd bent. Op deze manier doe je unieke kennis op. “ Ze vervolgt: “Ik heb gekozen voor de specialisatie Design, Productie en Management met de subspecialisatie Design Engineering. Hierbinnen houden we ons bezig met het ontwikkelen van het product zelf en de vraag hoe je dat het beste kunt realiseren. Ik heb voor deze richting gekozen omdat het een combinatie biedt van werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde en industrieel ontwerpen. Je levert een zo efficiënt mogelijk technisch product af waar de klant om vraagt. Ook heb ik extra colleges gevolgd in het gebied van Kunststoffen. Ik vind het ontzettend interessant om met kunststoffen te werken, omdat daar de verwerkingsregels zo ontzettend anders zijn dan die van bijvoorbeeld metaal. “


Ik heb gekozen voor de specialisatie Design, Productie en Management met de subspecialisatie Design Engineering. Hierbinnen houden we ons bezig met het ontwikkelen van het product zelf en de vraag hoe je dat het beste kunt realiseren.Marlous van der Braak

Waar heb je aan gewerkt tijdens je master afstudeeropdracht?

“Op het moment ben ik afgestudeerd en aan het werk” vertelt Marlous. En gaat verder:  “Mijn master thesis onderzocht hoe lean product development geïmplementeerd kan worden bij (high-)tech startups zodat ze sneller betere producten kunnen ontwikkelen. Het doel van lean product development is om verspilling uit het ontwikkelingsproces halen, verhogen van de toegevoegde waarde voor de consument, stimuleren van continue verbeteren en het efficiënt vastleggen en hergebruiken van impliciete kennis (zoals ervaringen en vaardigheden). Tijdens dit onderzoek heb ik het productontwikkelingsproces bij technische startups in kaart gebracht doormiddel van interviews en een survey. Op basis van dit resultaat is er een implementatiestrategie ontwikkeld die de lean product development gedachtegang en technieken verbindt met de diverse startup ontwikkelingsfases. Onderdeel van de strategie is een interactieve tool die startups op een duidelijke manier laat zien wanneer welke technieken handig kunnen zijn. Dit onderzoek was erg interessant om te doen en resulteerde in een wetenschappelijke publicatie die gepresenteerd is tijdens een internationale conferentie in Kroatië, iets waar ik best trots op ben.”

En dan heb je je Master diploma op zak, en dan?

“Ik zou graag de wereld een beetje willen verbeteren”, glimlacht Marlous. “Met een diploma Mechanical Engineering hoef je niet bang te zijn dat je lang moet zoeken naar een baan. De banen liggen voor het oprapen.” Ze vervolgt: Tijdens mijn hbo-opleiding heb ik een opdracht uitgevoerd bij Philips. Dat beviel me erg goed. Ook lijkt het me uitdagend om te werken aan vernieuwingen van medische apparatuur om mensenlevens te verbeteren. Maar ook het ontwikkelen van transportmiddelen vind ik erg boeiend.” Inmiddels is ze begonnen als NPI moulding engineer bij Philips waarbij ze de productontwikkeling verbindt met productie op het gebied van kunststof onderdelen.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies