Alumna

Ingeborg Bikker heeft de opleiding Technische Wiskunde gedaan, studeerde in januari 2014 af en is sindsdien werkzaam als promovendus bij de Universiteit Twente op het gebied van zorglogistiek en als stafadviseur in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. We vroegen haar hoe zij tot haar studiekeuze is gekomen.

Waarom heb je gekozen voor een technische opleiding?

Op de middelbare school vond ik bijna alle vakken wel leuk: de exacte vakken maar ook Latijn en Grieks bijvoorbeeld. In de zesde klas heb ik een aantal masterclasses gevolgd van TU Delft (Wiskunde en muziek) en UvA (over sterrenkunde) en heb ik meegedaan aan de Natuurkunde Olympiade, en dit vond ik erg interessant. Cijfertjes, problemen oplossen, puzzelen en creatief denken vond ik sowieso al leuk en dat kun je daarbij goed gebruiken. Op de studiebeurs in Utrecht heb ik een studiekeuzetest gedaan waar Technische Wiskunde uitkwam en toen ben ik op de stand van de UT met een studente aan de praat geraakt, een gesprek waar ik erg enthousiast van werd. Zij vertelde ook dat het helemaal niet belangrijk is dat je hoge cijfers haalt voor exacte vakken, dat vond ik wel prettig want ik haalde niet per se altijd achten en negens. Ik had nog wel een beetje een vooroordeel dat er vast alleen maar nerds op de opleiding zouden zitten en bijna geen meisjes, maar tijdens een meeloopdag werd dit ontkracht, hier ontmoette ik alleen maar heel aardige (normale) mensen tussen wie ik me meteen thuis voelde, dus toen ben ik vol vertrouwen aan deze studie begonnen. Bovendien merkte ik dat het helemaal niet erg is om tussen de jongens te zitten, ze hebben het heus niet altijd over voetbal en computers.

Wat heeft het kiezen voor een technische opleiding jou gebracht?

Eigenlijk ben ik gewoon gaan doen wat ik leuk vind, zonder te weten wat ik daar later precies mee kon. Aan het einde van mijn studie kwam ik erachter dat je met een technische studie bij heel veel bedrijven en instellingen terecht kunt, en eigenlijk maakt het dan nog niet eens zo heel veel uit voor welke studie je gekozen hebt. Een technische studie leert je abstract denken en vaardigheden om gestructureerd en probleemoplossend te werken, en daar zijn veel bedrijven en instellingen naar op zoek. Zeker als je dan ook nog eens niet bang bent voor cijfertjes. Het was voor mij dan ook totaal niet moeilijk om een baan te vinden en voor mijn studiegenoten ook niet, zelfs in deze tijden van crisis.

Kun je ook iets vertellen over een opdracht die jij uit moest voeren?

Ik heb mijn masteropdracht gedaan bij het AMC in Amsterdam, over het reduceren van wachttijden voor een bestralingsbehandeling. Tijdens die opdracht kon ik de wiskunde die ik tijdens de opleiding had geleerd heel mooi combineren met een maatschappelijk relevant probleem. Wat ik erg leuk vond is dat er, behalve de wiskunde zelf, veel meer bij komt kijken: het overleggen met verschillende personen, die soms een hele andere achtergrond hebben dan je zelf hebt, bijv. begeleiders vanuit de universiteit en het ziekenhuis, artsen, laboranten. Je probeert er samen achter te komen wat nu eigenlijk het probleem is en op welke manier je met je studie het beste zou kunnen helpen. Sociale vaardigheden en je inleven in de ander zijn dus ook heel belangrijk. Uiteindelijk heb ik een model gemaakt waarmee wordt vastgesteld wanneer het artsen het beste welke activiteit kunnen doen (bijvoorbeeld: maandag consulten houden, woensdag scans intekenen) zodat bestralingspati├źnten zo snel mogelijk kunnen worden behandeld, wat voor een betere uitkomst zorgt. Dit model gaan ze waarschijnlijk ook echt in gebruik nemen.

Waarom zouden meer meiden voor een technische opleiding moeten kiezen?

Ik denk dat elk vakgebied erbij gebaat is om zowel mannen als vrouwen aan te trekken. Het is inmiddels ruimschoots bewezen dat mannen niet per se beter zijn in techniek dan vrouwen, en juist samenwerkingen tussen verschillende mensen zorgen vaak voor nieuwe inzichten en mooie uitkomsten. Ieder heeft zijn eigen manier van werken en zijn eigen kijk heeft op zaken, en dit kan elkaar mooi aanvullen. Verder denk ik over het algemeen dat mensen datgene moeten doen waar ze blij van worden, meiden niet meer of minder dan jongens!

Wat is jouw boodschap voor meiden die nog een keuze moeten maken en twijfelen over een opleiding in B├Ęta, techniek of ICT?

Gewoon doen! Als jij enthousiast wordt van de studie, dan is dat genoeg reden om ervoor te gaan! Zorg dat je een meeloopdag doet, dan zie je vanzelf of de stereotypen kloppen en of je je thuis voelt in de omgeving, tussen de mensen en bij de manier van werken etc. Op de UT is veel aandacht voor vrouwen van technische studies (bijv. een aantal extra introductiedagen speciaal voor meiden die studies volgen waar de meerderheid man is) dus door een gebrek aan mannen hoef je je niet te laten tegenhouden.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies