Dieuwertje's ervaring

Studiekeuze gemaakt?

Naam: Dieuwertje
Bachelor: Applied Mathematics
Master: Applied Mathematics

Tijdens mijn opleiding ontdekte ik dat de wiskundige oplossingen die je bedenkt niet op een enkel probleem toe te passen zijn, maar juist op meerdere.

"Na een goed overwogen keuze en een leuk matchingsprogramma koos ik voor de opleiding Applied Mathematics. Een brede opleiding die je volop mogelijkheden biedt. Niet alleen ben je met wiskunde bezig, ook werk je samen met studenten uit andere vakgebieden. Ik twijfelde eerst tussen Technische Geneeskunde en Technische Wiskunde en schreef me in voor beide opleidingen. Dat ik aan de UT wilde studeren werd me wel duidelijk tijdens de open dag. De sfeer vond ik geweldig, het was ook nog niet so far away from home, want ik woonde in Goor. Na de aanmelding deed ik een studiekeuzecheck en merkte dat ik de wiskundeopleiding en toch wel heel leuk vond. Ook de docenten spraken aan. Deze matchingsprocedure gaf me de doorslag: ik ga Applied Mathematics studeren!

Oplossingen voor de maatschappij

Op de middelbare school krijg je calculus, maar je weet niet wat je ermee kunt in de praktijk. Dat weet ik nu wel. Wiskunde kan je toepassen op problemen uit de maatschappij. En een wiskundige oplossing kan je zelfs op meerdere problemen toepassen. In het eerste jaar werkten we bijvoorbeeld aan een project om de waterstanden te kunnen voorspellen. Diezelfde wiskunde wordt ook gebruikt in radio’s en telefoonnetwerken. Dat is toch boeiend!

Verwachting

De allereerste week van mijn studie was een intensieve wiskundeweek, daar maakte ik me best druk om. Alleen maar wiskundevakken volgen om je voor te bereiden op het vervolg dat komen gaat. Ik leerde een hele andere manier van denken dan op het vwo. Daar moest ik echt wel even aan wennen, maar had het snel te pakken en vond dat proces echt leuk!

Elk studiejaar volg je vier modules van tien weken. Zo'n module sluit je af met een projectopdracht rond een bepaald onderwerp en die voer je uit met studenten van andere studies. In module 8 werkte ik samen met studenten van Civil Engineering en Industrial Engineering & Management aan een consultancy opdracht voor een ziekenhuis: hoe wachttijden te verbeteren? Verschillende aspecten kwamen voorbij zoals de capaciteit van de parkeerplaatsen, de wachttijden voor patiënten en programmeerstrategieën voor computersysteem. Elk aspect paste goed bij een van onze opleidingen waardoor we een goede werkverdeling konden maken. Het was erg leerzaam om met verschillende disciplines een opdracht uit te voeren, ook al kies je de onderdelen die het beste bij je eigen opleiding past. Maar uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje en presenteer je het resultaat samen.   

Studentenleven

Tijdens mijn eerste studiejaar werd ik lid van de Applied Mathematics studievereniging Abacus en maakte ik veel vrienden. Ik deed wel rustig aan, want de overstap van vwo naar wo had best veel impact. Alles is nieuw, serieus en er moest hard gestudeerd worden. Tijdens het eerste jaar woonde ik ook nog thuis. Maar in het tweede jaar werd ik actiever: ik woonde met zeven studenten in een woongroep op de campus en zat ik in verschillende commissies zoals 'de TWick'. Samen met een groepje medestudenten regelde ik de introductie voor nieuwe bachelorstudenten, maakte ze wegwijs in het studentenleven en organiseerde hun kamp. Zo leuk! Even leuk was het organiseren van een studiereis naar Amerika (New York en Boston) en een symposium over duurzaamheid. Voor mij was de studievereniging erg belangrijk. Niet alleen heb ik mijn steentje bijgedragen aan interessante activiteiten, ook heb ik er vrienden voor het leven gemaakt.

Het is erg leerzaam om met verschillende disciplines een opdracht uit te voeren.

Dieuwertje, alumna

Bacheloropdracht

Tijdens mijn bacheloropdracht werkte ik, samen met studentcollega’s, aan het implementeren van een algoritme in Python, een programmeertaal. Nu denk je misschien dat dit erg saai is, maar dat was het zeker niet. We hebben dit algoritme getest op een plaatje met bloedvaten om zo de route van een bloedvat te volgen. Ook hebben we gekeken of dit algoritme een berekening kon maken op ons wegennet: wat is de kortste route van Enschede naar Maastricht? De uitkomst bleek hetzelfde op te leveren als in GoogleMaps. Dat was natuurlijk top! Zo zie je maar weer dat één wiskundige oplossing op meerdere wiskundige vragen in te zetten is. Dat vind ik het mooie van wiskunde.

Master Applied Mathematics

Ik heb gekozen om verder de wiskunde in te duiken met de specialisatie Applied Analysis. Op het moment ben ik bezig met Imaging. Hiermee kun je plaatjes verbeteren, of kun je objecten in een filmpje tracken. Dat klinkt heel gemakkelijk, maar technisch gezien is dat nog wel even een puzzel om voor elkaar te krijgen. En daar ligt dan natuurlijk de uitdaging. Doordat verschillende aspecten uit de wiskunde samenkomen, denk aan analyse, optimalisatie, statistiek en natuurlijk programmeren, vind je de oplossing voor je vraagstuk. Geweldig! Binnenkort ga ik bij TNO stage lopen bij de afdeling Intelligent Imaging. Wat ik precies ga doen zijn we nog aan het uitzoeken, maar ik kijk er nu al naar uit.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies