Onderstaande handleiding laat zien hoe je een video in het grote tekstvlak (editor) plaatst. Zorg er in alle situaties voor dat de video eerst op YouTube of Vimeo wordt geplaatst.

Je kunt zelf een gratis account voor YouTube of Vimeo aanmaken, maar bij officiele UT-video’s is het soms ook wenselijk die op het UT-account te laten plaatsen door onlinemedia@utwente.nl te mailen en de video via Wetransfer.com op te sturen.

We adviseren om via deze video-knop te werken en niet zo maar een stukje html-code in de website te zetten. (Dat heeft ermee te maken dat bij een embed code een vaste hoogte en breedte van de video ingesteld is, en de video daarom niet op kleinere schermen van bijvoorbeeld smartphones bekeken kan worden.) Om de video’s netjes mee te laten schalen op kleine schermen, gebruiken we onderstaande werkwijze.

Uitleg video in widget (blokje onder de tekst)

Deze informatie vind je op onze pagina over het toevoegen van widgets op de testsite.

Uitleg video in lopende tekst

  • Ga in de teksteditor naar de locatie waar de video moet worden geplaatst. Deze locatie is in onderstaand plaatje rood omcirkeld. Klik in de bovenbalk op het video-symbool, eveneens rood omcirceld. (De knoppen kunnen in jouw versie van WebHare in een andere volgorde staan.)

  • Selecteer vervolgens links bovenin de gewenste video-provider (bv. Youtube).
  • Geef een zoekopdracht op of typ een videocode (bv. BAf7lcYEXag) of een video-url (bv. http://vimeo.com/37695028) en druk op Search. [Als de video niet openbaar vindbaar is op Youtube, moet je de specifieke code opgeven.]
  • Selecteer de gewenste video en klik op OK.


De editor geeft aan dat op deze plek een video getoond zal worden. Op de website zal de video de volledige breedte van de het tekstvlak gebruiken.

Als je de video wilt wijzigen, ga dan met je muis over het grijze vlak. Er verschijnt in de rechter bovenhoek van het grijze vlak een symbool (pennetje) waarmee je wijzigingen kan toepassen.