Het splitsen van talen is bij websites van essentieel belang. Anders loop je het risico dat je website lager in zoekmachines verschijnt of helemaal geblokkeerd wordt.

Heb ik een tweede taal nodig? Iedereen spreekt toch Engels?

Als mensen met Nederlandse woorden in Google zoeken, dan toont Google primair Nederlandse websites. Wil je gevonden worden als iemand een Nederlands woord in Google intoetst? Dan zul je ook een Nederlandse pagina moeten hebben. Vaak is een losse statische pagina met een klein tekstje voldoende. Zorg ervoor dat het tekstje woorden bevat waar je op gevonden wilt worden, en link aan het einde van het tekstje door naar de volledige Engelse versie van de website. 

Let op: deze pagina met Nederlandse tekst mag niet in je Engelse pagina staan. De beheerders kunnen voor je een aparte Nederlandse versie aanmaken, waar je dit tekstje in kan plaatsen.

Gevolgen als je talen niet splitst  

Zoekmachines zien talen door elkaar op één websites als niet gebruikersvriendelijk en zullen daarom websites met gemengde talen lager in de zoekresultaten plaatsen. Het komt af en toe zelfs voor dat Google pagina's met twee talen helemaal niet meer in de zoekresultaten toont. We hebben al genoeg profielen van professoren uit Google zien verdwijnen, omdat een pagina meer dan alleen één taal bevatte. Mocht je pagina door gemengde talen helemaal uit de Google zoekresultaten verdwenen zijn, zorg er dan voor dat je de talen wel netjes splitst en ga vervolgens naar https://www.google.com/webmasters/tools/submit-url om de pagina weer in Google toe te laten voegen.

Tweede taalversie aanmaken

Heb je naast een Engelse website ook een Nederlandse nodig of andersom? Dan kunnen de beheerders van Webhare deze site voor je aanmaken. Ook de URL mag alleen de juiste taal bevatten, waarbij afkortingen niet helemaal mee tellen, maar we alsnog proberen zo veel mogelijk de juiste afkortingen voor de juiste taal gebruiken. 

Voorbeeld 

URL NL

URL EN

Direct onder utwente.nl

www.utwente.nl/nl/studentenbalie

www.utwente.nl/en/student-desk

Onder een faculteit

www.utwente.nl/nl/ewi/abc

www.utwente.nl/en/eemcs/abc

Taalswitch-knop op de website

Je kan de websites zelf aan elkaar koppelen via de eigenschappen van de website, tabje 'Content related'. Dit kun je op elke map en op elk bestand herhalen, maar dat is in principe niet nodig. We adviseren de mappen in het hoofdmenu te koppelen en eventueel andere pagina's die veel bezocht worden. Zo ziet de optie eruit op de eigenschappen van een bestand: 

Als pagina's niet aan elkaar gekoppeld zijn dan gaat WebHare kijken of de bovenliggende map (of die daarboven) gekoppeld is en vervolgens daarop terugvallen als iemand de taal wisselt. Onze ervaring uit de praktijk leert echter: de bezoeker komt via Google of via een andere bron op de juiste taal binnen. De taalswitch wordt zeer beperkt gebruikt, meer door de beheerders dan de uiteindelijke bezoekers.