Kapotte links opsporen/ URL history aanvullen

Voor de meeste type websites in WebHare kun je een linkrapport uitdraaien: een lijst welke links op je website niet werken. De linkchecker werkt als een zoekmachine en daarom niet realtime. Ongeveer 48 uur na een aanpassing zou de linkchecker wijzigingen moeten vinden. In de Excel-download (zie hieronder voor uitleg) zie je ook een kolom staan die aangeeft wanneer een link voor het laatst gecontroleerd is.

Om kapotte links te voorkomen heeft WebHare de URL history (onderaan deze pagina). Als na het verplaatsen of hernoemen van mappen en bestanden de URL/link niet meer werkt, zal WebHare de gebruiker automatisch doorsturen naar het juiste bestand. De gebruiker kan de URL history zelf ook inzien en handmatig aanvullen om bijvoorbeeld de links naar reeds verwijderde bestanden 'op te vangen' en naar naar een ander bestand door te linken.

Waar vind ik de link-rapportage in WebHare?

Hiervoor heb je twee opties in de Publisher van WebHare:

 1. Per tekstpagina: Op de eigenschappen (properties) van je tekstbestand geeft het laatste tabje aan, welke links er binnen je pagina kapot zijn. Je kunt deze links op de pagina opzoeken en aanpassen.
 2. Compleet rapport voor gehele website: Selecteer in het linker scherm je website (wereldbol) en kies rechts boven in het Menu à Sites à Link check.

Het linkrapport voor de gehele website

Als je voor optie twee hebt gekozen toont WebHare een lijst van kapotte links:

De verschillende kolommen:

Je hebt twee opties: of direct vanuit dit scherm werken of een Excel-bestand downloaden,

Optie 1: Werken met het scherm van de link checker

Indien de lijst niet extreem lang is kun je meestal het beste direct vanuit dit scherm te werken. Dubbelklik een regel in het scherm om naar de betreffende map in WebHare te gaan. Daar kun je dan het bestand openen (WebHare teksteditor) of downloaden (Word of ander bestand) om de link in het bestand aan te passen.

Optie 2: Lijst als Excel-bestand downloaden

Daarnaast kun je de lijst ook als Excelbestand (of .csv) exporteren. Gebruik daarvoor de knop links boven op het scherm (CSV Export) en kies of Excel of .csv in het vervolgscherm.

Het Excelbestand bevat wat meer kolommen, zoals:

Voor een goed overzicht raden we het volgende aan:

 1. Verwijder een aantal kolommen, zodat je alleen nog deze kolommen over houdt:
  1. URL (de link die niet meer werkt)
  2. File URL (het bestand in webhare dat de kapotte link bevat
  3. Status code
 2. Sorteer de kolom ‘status code’ van A tot zet door deze kolom te selecteren (grijze balk boven de kolom aanklikken), vervolgens in Excel op A-Z sorteren te klikken (zie screenshot hieronder) en dan van A-Z laag naar hoog te kiezen. In het vervolgscherm OK klikken, en de kolom is gesorteert op alfabet.
 3. Je hoeft alleen de 404-regels te houden. De andere regels kun je verwijderen (eventueel even overheen kijken of je iets geks ziet, wat mogelijk de fout veroorzaakt).
 4. Nu je alleen nog de 404-meldingen over hebt waar je mee aan de slag moet kun je het beste sorteren op File URL. Selecteer de kolom File URL (op grijze kolom bovenaan klikken) en sorteer weer op A tot Z. Daarmee zorg je ervoor dat alle kapotte links op een bepaalde pagina direct onder elkaar genoemd staan, zodat je niet meerdere keren hetzelfde bestand moet opzoeken, maar alle kapotte links op de pagina direct bij elkaar krijgt.
 5. Loop de lijst File URL van boven naar onder door en kijk wat er kapot is.
  1. Zoek het bestand op in de Publisher van WebHare: Klapt stuk voor stuk de mappen open om het bestand op te zoeken.
   Tip: Selecteer en kopieer (CTRL C) de eerste URL, ga naar de Publisher in WebHare en zoek het bestand op met CTRL SHIFT G (functie zit ook boven rechts in het menu onder Go To/Site or URL. [CTRL SHIFT G werkt alleen maar als je de publisher net geopend hebt of als je een willekeurig bestand in de publisher hebt aangeklikt.]
  2. Open (WebHare tekst editor) of download het bestand (Word of andere besatnden van je computer) om het linkje (zoals genoemd in de eerste kolom in het Excel-sheet) op te zoeken en aan te passen.

Bijlage voor gevorderden & Geinteresseerden: De exacte Codes in de linkchecker

In de kolom ‘Status’ in het Excel-bestand wordt een code getoond. Als deze code maar uit één cijfer bestaat (bijv: 0; 3; 7) dan kun je deze foutmelding negeren. De codes 100 en hoger zijn de standaard HTTP statuscodes. Als bij het checken van een link geen HTTP-verbinding kon worden opgezet, is er ook geen HTTP-statuscode. Ook voor een aantal andere foutsituaties (bijvoorbeeld een pagina die naar zichzelf verwijst) kan het zijn dat er geen HTTP-statuscode is. De volgende extra codes worden gebruikt:

#

Betekenis

Uitleg

001

Socket error

Error creating TCP socket

002

Server not found

The server name could not be resolved

003

Could not connect

No connection to the server could be made

004

Connection timed out

Making a connection to the server timed out

005

No HTTP connection

Could not open HTTP connection

006

No secure connection

Connection could not be secured (SSL connection)

007

Request could not be sent

The HTTP request could not be sent to the server

008

No HTTP response

No valid HTTP response received from the server

009

Circular redirection

Got a circular redirection

010

Too many redirections

Redirection chain is too long

 Belangrijke HTTP-statuscodes zijn:

#

Betekenis

Uitleg

400

Foute aanvraag

Bekijk handmatig of deze link nog klopt.

403

Geen toegang

Dit is vaak het intranet; de linkchecker heeft dan gewoon geen toegang. Je kan zelf even kijken of de link nog werkt.

404

Pagina niet gevonden

Deze link is kapot en moet vervangen worden. >>> BELANGRIJKSTE ERROR VOOR GEBRUIKERS.

405

Methode niet toegestaan

Bekijk handmatig of deze link nog werkt.

500

Serverfout

Hier kan weinig aan gedaan worden. Het probleem ligt bij de website waar naartoe gelinkt wordt.

URL history: doorlinken van oude URL's

De URL history helpt kapotte links te voorkomen en heeft twee functies:

Functie 1: automatisch doorsturen bezoeker na wijzigingen door beheerder

Verplaats je wel eens bestanden? Of geef je ze een andere naam? In beide gevallen krijgen ze dan een andere URL/link. De URL history voorkomt dat de gebruiker dan een 'pagina niet gevonden' melding ziet. Elke keer als de bezoeker een dergelijke melding zou zien, kijkt WebHare snel welk betandje ooit op deze URL heeft gestaan. En als dat bestandje nog bestaat, dan wordt de gebruiker automatisch daar naartoe verwezen.

Functie 2: Handmatig de URL history inzien en aanpassen

De gebruiker kan de URL history zelf ook inzien en handmatig aanvullen om bijvoorbeeld de links naar reeds verwijderde bestanden 'op te vangen' en naar naar een ander bestand door te linken. 

URL history inzien

 1. Selecteer een bestand in WebHare dat gepubliceerd wordt, dus bijvoorbeeld een editor-bestand, een PDF, een Word Document, etc. 
 2. Ga naar het menu in de rechter bovenhoek van de Publisher en open de URL history via edit/bewerken > URL history/geschiedenis.

De URL history voor dat betreffende bestand wordt getoond:

In dit specifieke geval heeft de website ooit op www.utwente.nl/academischeplechtigheden/en/... gewerkt en is dit op gegeven moment aangepast naar www.utwente.nl/en/academic-ceremonies/.... . Ook dit specifieke pdf-bestand heeft verschillende namen gehad. Al deze URL's blijven werken, als ze hier in de URL history genoemd staan

De URL-history aanvullen:

 1. Zoek de URL op van de URL die niet meer werkt. Dit kan een melding zijn van een kapotte link die je hebt ontvangen, of als je zelf een bestand gaat verwijderen. Het is natuurlijk erg handig de URL/link te noteren voordat je het bestand gaat verwijderen. Als het te verwijderen bestand op dit moment nog wel in WebHare gepubliceerd is dan kun je de URL opzoeken via de grijze balk bovenaan het voorvertoningsscherm (zie ook de video hieronder).
 2. Copieer deze niet meer bestaande URL (CTRL + C).
 3. Open de URL history zoals hierboven omschreven
 4. Klik add/toevoegen in het scherm van de URL history en plak de URL erin (CTRL + V). 

Deze vier stappen worden in onderstaande video gedaan:

Let op: