Zie Functies per onderwerp

Intranetten (alleen UT of login)

Enkele tips vooraf:

 • In WebHare kunnen verschillende soorten intranetten worden ingesteld. Als je linkt naar bestanden die op het intranet staan, maak dit dan duidelijk door dit bijvoorbeeld in de titel aan te geven, bijv: 'Smoelenboek (intranet)'. Hierdoor weten externe bezoekers direct, dat en waarom deze informatie niet toegankelijk is. Dit voorkomt frustratie als ze ergens op klikken en het niet werkt.
 • Maak geen contentlink vanuit een openbare pagina naar een intranet-pagina. Daarmee kopieer je de pagina naar een openbare site, en is je intranet-pagina openbaar.

De verschillende opties voor intranetten:

Optie 1: Op IP-adres van de computer buiten de UT afschermen 1. Standaard-oplossing: Maak zelf een map aan met de naam ‘intranet’ (‘ intra’ werkt ook). De inhoud in deze map zal automatisch voor mensen buiten de campus worden afgeschermd (welke IP-adressen afgeschermd worden zie je in het plaatje hierboven). 
  Tip: Maak bij voorkeur 1 map ‘intranet’ aan op het hoogste niveau binnen je website of in een organisatie-map, en zet alle af te schermen informatie daarin. Mocht je op andere plekken op je website ook naar afgeschermde informatie willen verwijzen, maak dan een interne link (geen content link!) naar het betreffende bestand in je intranet-map.
  1. Deze optie werkt zelfs onder VPN-verbinding. Als de gebruiker geen toegang blijkt de hebben, dan wordt hij doorgestuurd naar het inlogscherm van de UT. Iedereen met s- of m-nummer kan dan inloggen. Dit werkt alleen voor de mappen intranet en intra.
 2. Voor uitzonderingen: Ook andere mappen en websites die niet de naam ‘intranet’ hebben kunnen worden afgeschermd. Dit kan door de afdeling Online Media worden ingesteld. Geef in dat geval de URL van het af te schermen gedeelte door aan de afdeling Online Media. Deze optie wordt alleen bij uitzonderingen toegepast en wordt sterk afgeraden, omdat:
  1. (1) Als de URL/link geen woordje /intranet/ bevat is het namelijk voor gebruikers vaak onduidelijk, waarom iets niet toegankelijk is.
  2. (2) Als je ook maar 1 letter binnen je URL aanpast dan is dee URL anders en dus niet meer afgeschermd. Het risico dat het mis gaat is dus erg groot.
  3. (3) Studenten en medewerkers hebben verplicht een VPN nodig om erbij te komen, wat lang niet iedereen ingesteld heeft, zeker op smartphones en tablets niet. [Bij de standaard-oplossing (mapje intranet of intra) wordt automatisch een inlogscherm voor s- en m-nummer aangeboden, zodat mensen alternatief ook kunnen inloggen. Dat is bij deze optie niet het geval.]

Optie 2: Met login

 1. Standaard-oplossing: Login met ICT-account van de UT (s- en m-nummer) is mogelijk en kan op individueel niveau worden ingesteld, maar is ook in te stellen voor gehele afdelingen (via AD-groepen voor wie hiermee bekend is). Voorwaarde is dat de groep die je rechten wilt geven in de Active Directory (AD) van de UT staat. LISA kan je uitleggen of een bepaalde groep beschikbaar is.
 2. Uitzondering: Met een zelf verzonnen account: maak een map aan met bijvoorbeeld de naam ‘intern’ of ‘secure’.  (Gebruik NIET de naam ‘intra’ of ‘intranet’, want deze mappen zijn automatisch buiten de UT afgeschermd, mensen zullen dus niet kunnen inloggen van buiten de UT.)

Stuur de volgende informatie naar de afdeling Online Media om een login in te richten:

 1. De URL van het af te schermen gedeelte, dus bijv. www.utwente.nl/faculteit/vakgroep/secure
 2. Welke m-nummers, s-nummers of afdelingen rechten moeten krijgen. Bij optie twee hebben we ook een zelf verzonnen gebruikersnaam en wachtwoord. 

Let op: De UT werkt sinds de invoering van WebHare 4 (nov 2015) zo veel mogelijk met m- en s-nummers en rechten per gehele afdeling. Deze zijn eenvoudig in te stellen. Gebruik van een zelf verzonnen account is uitsluitend aan te raden voor externen. Voor mensen binnen de UT werkt dit niet prettig, omdat je sinds de invoering van Single Sign On (automatisch inloggen in andere systemen binnen dezelfde browser) niet met twee verschillende accounts tegelijkertijd in dezelfde browser kan inloggen. Het gebruik van je eigen m-nummer en parallel een algemeen account kan voor inlogproblemen zorgen.