Zie Functies per onderwerp

Webpagina's: werken met de WebHare Editor

Alle standaard-websites van de UT gebruiken de online editor in WebHare voor het beheren van webpagina's. Voor wie dit nieuw is, dit zijn de voordelen t.o.v. onze eerdere werkwijze:

 • Minder kapotte links: interne linkjes in de lopende teksten kunnen plaatsen zodat links minder snel kapot gaan
 • Minder frustraties bij gebruikers: alleen de functies aanbieden die ook daadwerkelijk werken op een website (veel opties die gebruikers in word kiezen bestaan in websites/html niet, trial-and-error heeft in het verleden veel tijd gekost)
 • Eis van Google/zoekmachines: content beter (geautomatiseerd) geschikt maken voor kleinere schermen (bij sommige websites komt de helft van de bezoekers via een smartphone); doe je dit niet dan kom je veel lager in Google te staan.
 • Meer mogelijkheden voor gebruikers zonder programmeer-kennis: chiquere elementen in de lopende tekst aanbieden, niet alleen tekst/foto/video. 
  • Door het gebruik van de inline componenten kun je de pagina's niet alleen aantrekkelijkker maken, maar ook vaak meer info in een pagina kwijt en heb je minder pagina's nodig (>>navigatie wordt eenvoudiger voor de bezoeker).
 • [Minder kosten voor de UT om alle versies van Word die in omloop zijn compatible te houden]

In principe kun je informatie uit Word-documenten of vanuit HTML copy-pasten naar de editor, alle opmaak zou mee moeten worden genomen. Wees voorzichtig bij bullets, die willen wel eens mis gaan omdat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn om bullet-achtige elementen te plaatsen.

NB: niet elk Word Document hoeft een webpagina te worden: in sommige gevallen is het ook logisch om een download aan te bieden (als Word Document indien velden ingevuld dienen te worden en anders als PDF). Zie hiervoor het inline component 'downloads & links'.

Een nieuwe webpagina aanmaken

Selecteer de map waar je een bestandje/webpagina wilt aanmaken. Klik links boven op new file/new bestand. Je kiest een Rich Tekst Document, vult de naam (extensie .rtd laten staan) en titel in, en klikt op OK. Kies een naam (webadres/URL), een titel (links in het menu) en een header titel (groot bovenaan je pagina) die voor mensen herkenbaar zijn, met woorden waar mensen mogelijk op zoeken in Google. Let op: omdat de naam in de URL komt mag deze alleen maar kleine letters bevatten, cijfers, (), - streepjes, maar geen spaties. Sla het bestand op (OK).

Je ziet nu een rode balk achter het bestandje (nog niet gepubliceerd op internet). 

Inhoud van de pagina vullen of een bestaande pagina wijzigen

Als het bestandje in WebHare staat kun je hem vervolgens dubbelklikken om de pagina te bewerken:

Zelf typen

Je kunt zelf tekst typen in deze editor en vervolgens via de knoppenbalk bovenaan opmaken.

Text plakken uit een andere bron (bijv. Word)

Alternatief kun je tekst uit een ander bestand in deze online editor zetten door de tekst te knippen (CTRL+C) en te plakken (CTRL+V). In het algemeen gaat de opmaak netjes mee. 

Tips

 1. Structuur van je bestand: Begin voor goede vindbaarheid op het internet en duidelijke structuur voor de lezer altijd met tekst, en gebruik Heading 2 voor tussenkoppen (en dan dieper H3 etc...). Je heading 1 gebruik je niet, dat is namelijk al afgedekt door het veldeje 'header title' bij het aanmaken van het bestand te vullen. 
 2. Opslaan: Sla je bestand regelmatig op via de Save/Opslaan-knop links boven. Als de internet-verbinding verbroken wordt, zijn je wijzigingen anders verloren, omdat je online werkt.
 3. Terug: Er is geen algemene terug-knop, omdat je in de browser werkt. Sla daarom je bestand regelmatig op, of ga terug naar een oudere versie als je iets niet goed hebt gedaan. CTRL+Z werkt uitsluitend voor het ongedaan maken van tekst, maar niet van andere elementen.
 4. Mobiele sites: Wees je ervan bewust dat veel mensen websites met kleine apparaten/schermen bekijken. Tekst en plaatjes naast elkaar zetten wordt daarom in principe niet meer gedaan, ook al zijn we dat van vroeger vaak nog wel gewend.

Meer weten

Hieronder staan meer basis-onderwerpen voor WebHare. Wil je nog meer weten? Kijk dan naar de mogelijkheden voor gevorderden (inline componenten in de tekst, widgets/blockjes, intranetten, footer zelf instellen, werken met html, etc).