Basisfuncties per onderwerp

Uitleg over linkjes inWebHare: extern, intern, contentlinks

We maken onderscheid tussen externe links, interne links en contentlinks. Het is belangrijk het verschil tussen deze drie te kennen. Dit voorkomt kapotte links en verouderde documenten en bespaart daardoor op lange termijn tijd.

Externe links: Links naar een pagina buiten je WebHare-omgeving, je plakt de volledige link in webhare, bijv. http://www.nu.nl/artikel12334 (vergeet de http ervoor niet!) 

Interne links: Deze links kun je alleen aanmaken als je naar een bestand in je eigen webhare‐omgeving linkt. Interne links hebben een groot voordeel t.o.v. externe links: ze veranderen automatisch mee, als het bestand/map waar ze naartoe linken verplaatst/hernoemd wordt.   

Content links (een specifieke interne link): Plaats hetzelfde bestand/word-document nooit op twee verschillende plaatsen in WebHare. Plaats je bestand 1x, en als je hem ook op een andere plek (andere map of andere website) wilt tonen, maak je op die plek een ‘content link’ aan. Daardoor hoef je bij wijzigingen maar 1x het word-document te vervangen. Je kan op die manier ook inhoud van een andere website in jouw website tonen, zonder dat mensen door hebben, dat ze tekst van een andere website lezen.

è Gebruik zo veel mogelijk ‘interne links’ en ‘content links’ als je in webhare via de knop new file/new bestand een link aanmaakt.

Tip: URL van je pagina vinden

Wil je naar een bepaalde pagina in Web Hare linken, en je weet niet wat de URL is? Kijk dan rechts bovenaan je preview-scherm. Hier staat de link van het specifieke bestandje, dat je geselecteerd hebt.