Template: UT standaard

Werken met de nieuwe Editor

Om iedereen (ook zonder programmeerkennis) websites te laten bijhouden, zijn websites in WebHare vanaf 1999 met Word bijgehouden. Inmiddels zijn er zo veel word-versies met allemaal verschillende functies, dat het beheer via Word steeds lastiger wordt. Deze en een aantal andere redenen hebben ertoe geleid dat WebHare (voor nieuwe websites) sinds 2013 met een editor werkt. Met de editor kun je

  • tekst online (sneller en makkelijker) bewerken
  • interne linkjes in de lopende teksten plaatsen zodat links minder snel kapot gaan
  • alleen de functies aanbieden die ook daadwerkelijk werken op een website (veel opties die gebruikers in word kiezen bestaan in websites/html niet)
  • content beter (geautomatiseerd) geschikt maken voor kleinere schermen (bij sommige websites komt de helft van de bezoekers via een smartphone)

Alle nieuwe websites van 2013 of later werken al met de editor, maar sinds begin 2015 is het ook mogelijk, de editor in de oude witte standaard-sites van de UT te gebruiken.

Hoe werk je met de editor?

Op de plek waar je vroeger een word document zou aanmaken, zet je nu een editor bestandje neer. Dat doe je via de knop new file/new bestand. Je kiest een Rich Document, vult de naam (extensie .rtd laten staan) en titel in, en klikt op OK. Kies een naam een titel die voor mensen herkenbaar is, en waar mensen mogelijk op zoeken in zoekmachines als Google.

Als je het editor-bestandje in WebHare hebt geplaatst, kun je hem vervolgens dubbelklikken om de pagina te bewerken:

Hier vul je je tekst in. Je kan tekst vanuit een mail of vanuit een word-document copy-pasten (CTRL+C, dan CTRL+V). De opmaak (headings/koppen) komen automatisch mee.

Tips

  1. Structuur: Begin voor goede vindbaarheid op het internet en duidelijke structuur voor de lezer altijd met een kop in Heading 1, en gebruik Heading 2 voor tussenkoppen (en  dan dieper H3 etc...). Bij de oude witte UT-templates moet je opletten: de titel van het bestand komt niet automatisch bovenaan als titel te staan, zoals je gewend bent. De titel moet je in de editor invoeren, door in plaats van normale opmaak of headings de eerste optie PAGETITEL te kiezen.
  2. Knoppen: Bekijk ook het overzicht van alle knoppen in de editor.
  3. Foto/video: Op de ondersteuningspagina van de nieuwe UT-websites vind je ook uitleg over het toevoegen van foto en video. Let op: Als je met een oude witte website werkt, is alleen het onderdeel over 'foto/video IN DE EDITOR' relevant.
  4. Bugs: De editor is nog volop in ontwikkeling. Het kan daardoor voorkomen, dat hij nog niet perfect werkt.
  5. Opslaan: Sla je bestand regelmatig op via de Save/Opslaan-knop links boven. Als de internet-verbinding verbroken wordt, zijn je wijzigingen anders verloren, omdat je online werkt.

Belangrijke veranderingen

In een veranderende online wereld waar de helft van websites/mail via een smartphone of een ander klein scherm geopend wordt, moet je meegaan met de tijd. Een web-pagina moet zo ingericht worden, dat die ook op een smartphone goed leesbaar is. Daarvoor moet het systeem de inhoud herstructureren en passend maken voor een klein scherm. Dat verandert de presentatie van de inhoud. Hierdoor kan een pagina op een smartphone heel anders eruit zien dan op een laptop. Hierdoor is bij voorbeeld het aanbieden van tabellen met meerdere kolommen erg lastig, en ook het plaatsen van beeld en foto naast elkaar, want afhankelijk van de schermgrootte zal het wel of niet naast elkaar gepresenteerd kunnen worden.

Waar je gewend bent om beeld en tekst naast elkaar te zetten, zal dat in de editor niet zo maar meer mogelijk zijn. Ook het werken met tabellen zit nog in een experimenteerfase en is voor de gewone gebruiker nog niet beschikbaar, maar zal in beperkte vorm wel beschikbaar worden.