De Student Union gebruikt een eigen template binnen webhare. Hieronder staat informatie voor beheerders van de SU-webpagina's.

Rechten, gebruikersaccounts en aanmaken van nieuwe (sub)websites

Gebruikersaccounts zijn altijd ICT-accounts van de UT: een s-, m- of x-nummer. Indien een gebruiker geen s- of m-nummer van de UT heeft kan bij de ICT-servicedesk een x-nummer aangevraagd worden. Rechten voor SU-webpagina's kunnen worden aangevraagd bij de office manager van de SU, die de aanvraag bij Online Media kan indienen. Een gebruiker kan zelf zien wie er rechten heeft voor een website, via gebruikersbeheer/user management > tweede tabje > boom bovenaan openklappen totdat betreffende website zichtbaar is, dan worden rechts de rechten weergegeven (zwart=op dit niveau gegeven, grijs=op hogere map rechten uitgedeeld). De SU geeft door als rechten niet meer nodig zijn.

Nieuwe websites worden uitsluitend aangemaakt op verzoek van de office manager van de SU/portefuillehouder communicatie SU. URL-afspraken voor SU-websites:  

 • NL-versie: su.utwente.nl/*
 • EN-versie: su.utwente.nl/en/*
 • Gebruik als website-URL nooit altijd de correcte taal (su.utwente.nl/en/kamers kan niet voor Engelse website)
 • Eigen domeinnamen kunnen door de SU zelf geregistreerd worden (via een extern bedrijf) en doorgelinkt worden.

Overige dienstverlening van Online Media richting de SU

Gebruikers kunnen zelf bij Online Media terecht voor

 • vragen over het systeem/de template (die na het lezen van deze instructie nog niet beantwoord zijn)
 • het doorlinken/redirecten van pagina's (na opheffen van een belang deel van een website)
 • cursussen over WebHare; let op: deze cursussen worden gegeven voor de UT-template, niet voor de SU-template. 70% van de WebHare expert cursus is echter ook van toepassing voor de SU-template.

Technische vernieuwingen/releases

De SU houdt zelf een wensenlijst bij voor toekomstige ontwikkelingen. De office manager SU en portefuillehouder communicatie SU houden zelf contact met de leverancier voor doorontwikkelingen (zo veel mogelijk gebundeld, zo min mogelijk losse issues.)

Uitleg webhare algemeen

 • Mappen en bestanden hebben namen en titels.
  • De naam komt in de URL (bijv: aanbod-sport; altijd kleine letters, min-streepje vervangt spatie, geen bijzondere tekens).
  • De titel is wat mensen op de website zien (bijv: Aanbod sport). Geen titel=niet zichtbaar in navigatie/menu, maar wel vindbaar via zoekmachines.
 • Nieuwe pagina's worden aangemaakt via new file/nieuw bestand > Rich Text Document. 
 • Bestaande pagina's worden gewijzigd door deze te openen/dubbelkikken. Meta-informatie als naam/titel wordt aangepast via de knop properties/eigenschappen.
 • Elke map moet een index-bestand hebben (bestand met pijl ervoor). Dit bestand wordt bij klik op de map getoond. Welk bestand van je map index is geef je bij de properties/eigenschappen van een bestand aan (eerste tab, onderaan).
 • Links zijn interne of externe links, waarbij bij een verwijzing naar een pagina binnnen je eigen WebHare-omgeving altijd een interne link gebruikt moet worden. Deze verandert namelijk automatisch mee als de bestemmingspagina verplaatst of hernoemd wordt. Externe links ('harde' URL) werken niet meer meer als er ook maar een letter anders is.
 • Webformulieren/aanmeldformulieren: simpel aan te maken voor iedereen, zie de instructiepagina webformulieren

Voor meer informatie verwijzen we naar onze cursussen (WebHare Expert).

Uitleg specifieke functies SU-template

Er is een testwebsite beschikbaar. Hier worden een aantal opties toegelicht.

Website instellingen

Bij eigenschappen van je website (website links selecteren, knop properties/eigenschappen aanklikken) kun je een aantal instellingen doen: 

Site: site instellingen aanpassen, zoals taal en kleur van de site, maar ook type site zoals 'committee'. Let logo wordt links boven op de site getoond. De placeholder voor nieuws wordt getoond bij nieuwsitems die geen foto hebben. Alleen van toepassing als de website een nieuwsmap bevat.
Menu: Optioneel je eigen menu samenstellen, als je niet alle mappen en bestanden met titel in je menu wilt tonen. 
Footer: Optioneel toevoegen van een footer aan de website (tekstje, kolommen met links, social media kanalen)
Netwerk: alleen beschikbaar op de centrale SU-site. Vult de zwarte balk die bovenaan de SU site alle suborganisaties weergeeft
Vertalingen: geef bij een website hoofdmap, map of pagina aan, wat de bijbehorende pagina is in een andere taal. Aan te raden voor de hoofdsite en alle hoofdmenu-items van de site. Indien gewenst ook op elke pagina in te stellen. Let op: van beide kanten instellen, de vertaling is niet voor alle sites automatisch een op een.

Verder moet er een map 'zoeken' in je site staan om de site werkend te maken. Deze map kan uit een andere site gekopieerd worden (rechter muis op de map).

Menu

Elke map en elk bestand op het hoogste niveau komt boven in het menu (niveau 1), mits de titel ingevuld is. Bij mappen wordt er voor het diepere niveau automatisch een submenu gegenereerd aan de rechter kant van je website (niveau 2), dat wederom een submenu kent (niveau 3). 

Aanvullende eigenschappen/opties van bestanden

Bij de eigenschappen van een bestand kun je nog een aantal extra zaken instellen: 

 • Pagina: extra opties om bijvoorbeeld het submenu niet te tonen of het kruimelpad (het pad waar je bent op de site) uit te zetten
 • Header: foto's voor de header toevoegen; foto editen/dubbelklikken voor extra opties als tekst op de foto, kleur instellen, extra actieknop in de header, etc. Pennetje rechts boven naast foto opent de photo-editor (photo croppen of een punt selecteren dat altijd in beeld moet blijven, zoals een hoofd)
 • Vertalingen: bijbehorende pagina in een andere taal selecteren, zodat de taalswitch knop op de website de gebruiker direct daar naartoe brengt.

Inline componenten

Via de inline component-knop in de editor {...} kun je speciale elementen in de lopende tekst toevoegen.