Tips per onderwerp

Menu (links) en submenu

Als je site onderdeel is van een andere site (bijv. vakgroepsite van een faculteit), plaats dan een link terug naar.. bovenaan, zodat de bezoeker je site beter kan plaatsen. Selecteer je site in het kader links, en klik op ‘properties/eigenschappen’ boven in het menu. In het nieuwe scherm kun je bij het tabblad ‘@campus’ aangeven, dat je site een subsite van een andere site is, en wat naam en webadres van de bovenliggende site zijn. Daaronder zit een vinkje dat deze optie activeert.

Je kan bij de eigenschappen van je website kiezen voor een submenu (eigenschappen website, dan tabblad @campus). Dan worden in het menu niet alleen de menuitems op hoofdniveau getoond, maar ook één niveau dieper. Dit kan handig zijn en de bezoeker meer overzicht bieden wat er op een website allemaal te vinden is. Let op: Als je het submenu activeert, zul je eventueel een aantal pagina’s moeten aanpassen. Als je vroeger op WIE DOET WAT? klikte, kreeg je alles te zien, wat in de map WIE DOET WAT? zit. Met het submenu zijn een aantal items na het menu verplaatst, en zie je dus veel minder op je hoofdscherm, en kan het vaak handig zijn, je index-bestand beter te vullen, wat eerder niet per se nodig was.

Een aantal basisregels hoe het submenu werkt:

  • Volgorde wordt in webhare ingesteld (rechter muis op een item, dan change ordering.
  • Als je op het hoofditem klikt (WIE DOET WAT?) kom je bij het indexbestand van die map. Een standaard index.html bestand laten staan is daarom niet mooi, dan krijg je een witte pagina.
  • In het submenu worden de andere (alles wat niet index is) items getoond, die in deze map zitten, waarbij het niet uitmaakt of dat mappen of bestanden of links zijn.
  • Bestanden (word, pdf, links) worden niet in het hoofdscherm getoond, als zij toch al links in het menu staan. Mappen worden (indien gewenst) wel in het hoofdscherm getoond, want zij bevatten extra informatie die niet in het submenu staat, bijvoorbeeld de inhoud in de submap. Je kan via het indexbestand mappen inklappen (don’t expand these subfolders). Dat betekent: Als de mapnaam ook nog in het menu of submenu staat, wordt de map met zijn blauwe onderliggende linkjes helemaal niet getoond. Als de mapnaam niet in het menu te zien is, (dat gebeurt op diepere niveau’s), dan verdwijnt de map niet, maar wordt die alleen ingeklapt. Dat betekent dat de mapnaam nog wel aan te klikken is, maar dat niet direct te zien is wat er allemaal in geplaatst is.
  • Als je bij één van je menuitems geen uitklapbaar submenu wilt, dan kun je dat bij de eigenschappen van de map op die specifieke plek uitzetten. Dit kan handig zijn als er te veel subitems in een map zitten.

Overige menufuncties

Op dezelfde pagina (eigenschappen site, @campus) kun je ook instellen, of je in het menu de zoekknop wilt tonen (consilio zoekmachine aanvinken) en de sitemap.

Daarnaast kun je in het menu ook witregels plaatsen zoals dat hier links ook gedaan is. Dit doe je door bij de titel van een map twee min-strepen in te vullen: - -. Je kunt zoveel witregels/blanke regels plaatsen als je zelf wilt. Ook kun je in je menu een map plaatsen genaamd intranet of intra. De informatie in deze map is automatisch afgeschermd buiten de campus. Zie ook Webhare FAQ à ‘Intranet’ op deze website.