UTDienstenMCWebsitesystemenWebsites (CMS WebHare)

Over het Content Management Systeem WebHare

WebHare is het CMS van de UT, een systeem om de content van websites te beheren, en op de UT zijn de websites van alle faculteiten, diensten en instituten in webhare gebouwd.

WebHare is echter veel meer dan ‘alleen maar’ een CMS. Naast websites worden in WebHare applicaties gebouwd/beheerd, worden er nieuwsbrieven via de WebHare-module Pronuntio verstuurd en intranetten (met of zonder login) beheerd. Ook werkt WebHare als beheersysteem voor virtuele webservers.

‘Gratis’ meedoen met WebHare?

Het team Online Media van Marketing & Communication kan nieuwe websites (voor vakgroepen, opleidingen, projecten etc) aanmaken in WebHare. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmaken van een website, niet voor nieuwe websites, en ook niet voor nieuwe user-accounts. WebHare is een instellingssysteem en alle kosten worden centraal/gezamenlijk betaald. Elke WebHare-site, die door het team van Online Media aangemaakt word, krijgt automatisch de UT-huisstijl (corporate zwart/wit of van een instituut). Wil je een gratis website aanvragen voor een project, vakgroep etc? We hebben een overzicht van de beschikbare UT-templates. 

Voordelen

Zoekmachineoptimalisatie: Alle deel-websites die in WebHare beheerd worden hangen in het algemeen onder www.utwente.nl/*. Daarmee worden alle WebHare-sites automatisch meegenomen in de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van www.utwente.nl. Iedereen met een eigen subdomein/hostname buiten WebHare in de vorm van *.utwente.nl moet zijn SEO daarentegen zelf regelen. Wel/geen SEO heeft grote gevolgen voor waardering/vindbaarheid door Google.

Ondersteuning door afdeling Online Media: De ca. 1500 WebHare-gebruikers op de UT worden ondersteund door de afdeling Online Media. Hier kunnen gebruikers altijd met vragen terecht. Er worden regelmatig gratis cursussen gegeven (light-cursus en volledige cursus).

Simpel beheer voor iedereen: Wie geen html beheerst kan in WebHare met een online editor werken. Daarnaast kunnen gebruikers ook andere bestandstypen als pdf, xls, ppt etc uploaden. Gevorderden werken in WebHare indien gewenst met js, xml, html etc.

Veranderingen/verhuizingen: Mocht er toch een keer een vakgroep/opleiding van naam veranderen, dan zijn er in WebHare veel mogelijkheden om redirects in te stellen (op paginaniveau), de wijzigingen op een goede manier naar Google toe te communiceren, en zo de ‘waarde’ of Google Page Rank van de oude URL mee te nemen naar de nieuwe.  Via de webserver-module kunnen niet alleen sites binnen utwente.nl, maar ook andere domeinnamen beheerd worden.

Functionaliteiten

WebHare-gebruikers loggen in met hun UT-account. Gebruikers krijgen indien gewenst toegang tot de statistieken van hun website in Google Analytics. Naast tekst/plaatjes is het natuurlijk ook mogelijk om video’s te plaatsen.  Andere standaard-functionaliteiten banners, fotoalbums, social media integratie (bijv. knoppen onderaan pagina om content te delen), tweetaligheid, zoekmachine en een link-checker voor het opsporen van kapotte links. De standaard-template van de UT biedt veel extra elementen in de lopende tekst als quotes, actieknoppen, etc. Daarnaast wordt er handig omgegaan met interne links, externe links en content links om het beheer te vereenvoudigen.

Voor intranetten zijn er verschillende mogelijkheden: afscherming op IP-adres, of met login (per persoon of per afdeling/AD group).

Formulieren worden vaak gebruikt om inschrijvingen van congressen of andere events bij te online bij te houden, automatisch mails naar deelnemers te sturen etc. 

Algemene informatie over WebHare

Deze site helpt bij het gebruiken van een aantal functies in WebHare, zoals een koppelen aan Social Media, het aanmaken van intranetten, RSS feeds, etc. Wil je meer weten of WebHare of het gelijknamige bedrijf erachter, kijk dan op www.webhare.nl. WebHare is een spin-off van de UT, en heeft een portfolio op de website, waarin je kan zien welke andere organisaties de producten en diensten van WebHare gebruiken.