Technische standaarden

Indeling / Schermresoluties / Kolombreedtes

Opvallende punten aan de uitlijning van de sites.

  • De websites laten voor veel gebruikers aan de rechterzijde van de sites veel witruimte;
  • Als je in de sites en portals volledig naar beneden scrollt, tref je een groot navigatie overzicht aan, welke we de Footernavigatie noemen;
  • In de bestaande websites en portals is de midden-kolom relatief smal ten opzichte van de totale ruimte in de browser.

Waarom zoveel witruimte, een footernavigatie en een smalle middenkolom?

De websites en portals van de Universiteit Twente zijn zo ingericht, dat een maximaal aantal gebruikers of bezoekers op een prettige wijze onze pagina’s kan bekijken.
In het verleden werd met traditionele Pc’s en Macs veelal gesurft op een schermresolutie van 800 x 600 pixels en later vooral op 1024 x 768 pixels.

Moderne Pc’s, Macs, laptops, notebooks en netbooks stellen de gebruiker steeds vaker in staat op hogere resoluties te surfen. Veel gebruikers maken hiervan dankbaar gebruik. Daarom hebben we de nieuwe website groter gemaakt met een breedte van 1280 pixel.

Omdat we echter hebben afgesproken dat de websites en portals van de UT voor tenminste 99% van de eindgebruikers goed toegankelijk moet zijn, is de indeling en uitlijning zo gekozen dat de website responsive werkt, dat wil zeggen dat de sites schaalbaar zijn om ook op kleinere schermen als tablet en smartphone goed leesbaar te blijven. Naast een versie in 1280 pixel breed bieden we daarom een 960 pixel en een 320 pixel brede versie aan. Tussensituaties zijn nog in ontwikkeling, om deze te optimaliseren. Dit geldt voor alle sinds 2013 ontwikkelde websites, en zal in de loop der tijd voor alle websites doorgevoerden, die in beheer zijn bij Marketing & Communicatie.

Om deze garantie te kunnen handhaven, checken we regelmatig de W3 Schools, een online naslagwerk waarin maandelijks wordt bijgehouden wat de stand van zaken is ten aanzien van browsergebruik en schermresoluties (Display Statistics)

Het overzicht voor Display Statistics kun je vinden op : http://www.w3schools.com/browsers/browsers_display.asp

De smalle middenkolom in de bestaande websites en portals en de 4 koloms (!) indeling van de website vergroten de leesbaarheid vanaf het scherm. Dit kun je vergelijken met het lezen van de krant. Als de regels doorlopen over de volle breedte van de krant, wordt de tekst onleesbaar.

De Footernavigatie dient in deze context met name voor gebruikers die surfen op een lage resolutie. De Footernavigatie zorgt er hier voor dat de gebruiker bij lange pagina’s (meer dan 1.5 x de hoogte van het scherm) voor navigatie niet terug naar boven hoeft te scrollen. “Vroeger” werd dat vaak opgelost door knoppen “Terug naar boven” in de pagina op te nemen. Wij hebben dat opgelost met de Footernavigatie.