Nieuwsbrief September 2012

Beste WebHare-gebruiker*,

De laatste nieuwsbrief is meer dan een jaar geleden verstuurd, het is tijd voor een update. Sinds de reorganisatie van Marketing & Communicatie is er veel veranderd, de afdeling Online Media is ontstaan. In ons smoelenboek (intranet) vind je namen, foto’s en contactgegevens. De algemene contactgegevens zijn ook veranderd na de reorganisatie: We zijn te bereiken via onlinemedia@utwente.nl (vroeger webredactie@...). Voor (grote) nieuwsberichten op de homepage kun je contact opnemen met de afdeling Persrelaties, persrelaties@utwente.nl.

Onze onderwerpen deze keer:

Word-bestanden online bewerken (zonder te downloaden)
In de publisher kun je bij de voorkeuren instellen, dat je word-bestanden online wilt bewerken. Je hoeft ze dan niet eerst te downloaden, en later uploaden. Open hiervoor de publisher, en ga naar de preferences (NL: voorkeuren), en kies vervolgens de tweede optie (afbeelding 2). Let op: dit is een functionaliteit van Microsoft die alleen werkt in Internet Explorer.

Voorbeeldsite voor vakgroepen
Elke WebHare-gebruiker heeft leesrechten voor de website ‘Voorbeeldsite voor vakgroepen’. Dit is een voorbeeld/advies, hoe je een vakgroepsite kunt inrichten. De bestanden van deze site kun je kopiëren naar je eigen website. Let op: er zitten ook word-documenten in de site met uitleg over instellingen.

Webhare-cursus
4 x per jaar geeft de afdeling Online Media van M&C webhare-cursussen. De volgende cursus is op 2 oktober. Je kunt je aanmelden voor een beginnerscursus of standaardcursus (ook voor gevorderden altijd nog interessant). Zie voor onderwerpen, cursuspresentaties (.ppt) en aanmeldformulier http://www.utwente.nl/mc/webgids/handleidingen/aanmelding.doc/.

Banners/social media in rechter kolom: nu zelf te beheren (alleen standaard-UT layout)
In het verleden moesten banners in de rechter kolom door de afdeling Online Media worden aangepast. Inmiddels in het mogelijk, deze zelf voor je eigen site te beheren. Tevens zijn er een aantal mogelijkheden toegevoegd, om bijvoorbeeld berichten van Twitter te tonen. Zie voor uitleg en een template voor banners www.utwente.nl/webhare – zwarte banner rechts.

Social media
We hebben een aantal tips verzameld m.b.t. social media. Daarnaast laten we zien welke opties we in WebHare toegevoegd hebben voor het gebruik van social media. Zie www.utwente.nl/webharesocial media. Organiseert je afdeling een groot evenement? Dan vind je bijvoorbeeld uitleg over het plaatsen van een scherm met tweets (twitter wall).

Statistieken
Je kunt voor je eigen site in WebHare statistieken ontvangen (Google Analytics). De eerder verstuurde maandrapporten worden in de oude vorm niet meer door Google aangeboden. Je kunt nu met je Google/Gmail-account rechten krijgen om zelf in Google Analytics in te loggen. Aanvragen/uitleg: www.utwente.nl/webhare – handleidingen/cursussen – Statistieken.

Zelf een intranet instellen
Je kunt een map op je website afsluiten voor mensen buiten de campus/UT-netwerk, door de map intranet of intra te noemen. Voor meer intranet-mogelijkheden met wachtwoorden etc zie www.utwente.nl/webhare – FAQ – Webhare elementen/onderwerpen – Intranet.

Aanmeldformulieren
Met de module WebPack kun je in WebHare zelf heel simpel (aanmeld)formulieren (surveys/enquetes) toevoegen aan je website. Gebruikers en beheerders ontvangen automatisch bevestigingsmails, en de gegevens van alle aanmelders van bijvoorbeeld een symposium of cursus worden online bijgehouden. Deze kunnen in een excel/csv bestand worden gedownload. Voor meer informatie zie www.utwente.nl/webhare – FAQ – WebHare elementen – Aanmeldformulier, poll, forum etc.

Nieuwsbriefmodule (voor bijvoorbeeld instituten/kenniscentra)
Voor instituten en andere eenheden die op een professionele manier met hun doelgroep communiceren bieden we in WebHare de nieuwsbrief-module Pronuntio aan. Mailtjes naar alumni, medewerkers en studenten worden hiermee bijvoorbeeld regelmatig verstuurd. Voor meer informatie hierover, zie www.utwente.nl/webhare – Wat moet je doen om? – Email – Nieuwsbrieven versturen.

Voor gevorderden: geavanceerde functies (alleen standaard-UT layout)
Een aantal gebruikers heeft zelf in WebHare-programmeertaal of javascript een aantal leuke functies aan hun website toegevoegd. Deze zou je als gevorderde gebruiker kunnen overnemen. Voorbeelden vind je in de publisher in de map algemene_bestanden. Iedere WebHare-gebruiker heeft rechten voor deze map.

We hopen dat je in deze mail een aantal nuttige tips gevonden hebt voor het werken met WebHare. Als je nog vragen hebt horen we het graag via onlinemedia@utwente.nl. Voor informatie m.b.t. diensten van Marketing & Communicatie verwijzen we naar www.utwente.nl/mc.

De afdeling Online Media van M&C

*Je ontvang deze nieuwsbrief omdat je een gebruikersaccount hebt in het UT-websitesysteem (CMS) WebHare. Mocht je dit account uitsluitend gebruiken om op intranetten in te loggen, dan is de nieuwsbrief niet relevant voor je.