2010

Nieuwsbrief november 2010

Beste Webhare-gebruiker,

Je ontvangt deze nieuwsbrief vanwege je een account in het UT-websitesysteem Webhare,. Via deze nieuwsbrief willen we je op de hoogte houden van de verschillende wijzigingen in het systeem en willen we diverse tips geven. Als je zelf geen website bijhoudt en/of je account uitsluitend gebruikt om op een intranetpagina in te loggen, dan mag je deze nieuwsbrief negeren.

www.utwente.nl/webgids
Eerder werd uitsluitend www.utwente.nl/webhare gebruikt voor alle ondersteuning van het UT-websitesysteem Webhare. Inmiddels hebben we meerdere systemen, waardoor we voor een nieuwe, overkoepelende URL hebben gekozen: www.utwente.nl/webgids. Daarnaast blijft www.utwente.nl/webhare actief voor alle Webhare-gebruikers. De webgids geeft antwoorden op de meest uiteenlopende vragen en biedt o.a. de documenten: het aanvragen van statistieken, het aanvragen van een website, handleidingen voor onze website-systemen, handleidingen voor schrijven voor het web of gewoon algemene UT-brede afspraken.

Social network knoppen
Onlangs is er in Webhare een optie toegevoegd om onderaan een pagina een lijst met social network knoppen toe te voegen. Deze knoppen kun je activeren bij de eigenschappen van je website, of van een map of bestand. Dat hangt ervan af waar je te knoppen wilt tonen. Hiermee kan een website-bezoeker de link naar je pagina gemakkelijk op Twitter, Facebook, Hyves, etc. plaatsen of het artikel doorsturen naar iemand anders. De knoppenvolgorde wordt automatisch aangepast: iemand die vaak op zijn computer Hyves gebruikt, zal de Hyves-knop aan het begin van de reeks knoppen zien staan. Zie voor een voorbeeld http://www.utwente.nl/sc/webgids/wat_te_doen (let op, dit is een intranet-pagina).

Submenu in WebHare
Onlangs is er in Webhare een optie toegevoegd om naast het gewone menu aan de linkerkant ook een submenu te tonen. Deze functie kun je activeren door je website te selecteren in het linker kader en op eigenschappen/properties te klikken. Deze instelling kun je vinden bij het tabblad @campus. Voor grote websites zal het submenu handig zijn, voor kleine websites niet altijd. Kijk goed of het voor jouw site aantrekkelijk is. Het kan betekenen dat je een aantal pagina’s anders moet inrichten, omdat met name de indexbestanden wijzigen.

Volledige ondersteuning voor docx in Webhare
Regelmatig ontvangen wij vragen over het gebruik van Microsoft Office 2007 en 2010: werken docx-bestanden wel in Webhare? – Ja, je kunt zonder problemen docx-bestanden gebruiken als je inlogt via webhare.utwente.nl. Dit geldt ook voor andere bestanden uit Office 2007/2010 (pptx, xlsx, etc.). Mocht je een bug tegenkomen, geef dit dan door aan webredactie@utwente.nl.
Uitzondering: Een kleine groep beheerders van de bachelor-voorlichtingsite gebruikt (nog) een oudere versie van Webhare, die nog niet goed werkt met docx..

Beter overzicht van adresbestanden
Voor het aanmelden van conferenties of andere evenementen gebruiken de meeste afdelingen de webpack-formulieren in Webhare. Daarmee worden alle aanmeldingen automatisch online in een Excel-bestand opgeslagen. Het kan zijn dat het overzicht bij het downloaden niet netjes in kolommen weergegeven wordt. Dit kun je oplossen door de regio-instellingen van je PC op ‘Nederlands’ te zetten. Zie ook het grijze kader op onze ondersteuningswebsite www.utwente.nl/webhare formulier, poll, forum etc.

Video toevoegen (html code toevoegen)
In het verleden kon je video’s uitsluitend in een bestand insluiten (‘embedden’) als je gebruikt maakte van html-pagina’s. Sinds kort kun je de html-code van een video (bijvoorbeeld van YouTube) ook in je Word-document plakken en de tekst aan een specifieke opmaakstijl koppelen. Hoe dit precies werkt is uitgelegd op www.utwente.nl/webhare foto/video. Dit werkt natuurlijk niet alleen voor video’s, maar ook voor andere html-codes, als je bijvoorbeeld een blok met twitter-berichten aan je website wilt toevoegen, zoals op www.utwente.nl/webgids is gedaan.

Printversies verbeterd
De printversies van de webpagina’s zijn verbeterd. Er past meer tekst op één pagina en de banners aan de rechter kant worden niet meer mee afgedrukt.

Webhare-cursussen / handleidingen
Er zijn regelmatig cursussen voor het gebruik van Webhare. Als je inlogt via webhare.utwente.nl zie je het blok ‘systeemnieuws’, waarin alle cursussen worden aangekondigd. Wellicht is het ook voldoende om alleen een powerpoint-presentatie door te bladeren, beschikbaar via www.utwente.nl/webhare --> handleiding/cursus/ppt. De deze week doorgevoerde wijzigingen (social network knoppen, submenu) worden z.s.m. in alle presentaties verwerkt.

Mocht je nog vragen/opmerkingen hebben, neem dan gerust contact op!

De webredactie


Webredactie UT
Strategie en Communicatie
Spiegel SP107
Tel: 053 489 5665/1095
webredactie@utwente.nl
www.utwente.nl/webgids
twitter facebook-logo_17x17.jpg linked-in