Bij Marketing & Communication ontvangen we regelmatig vragen over het gebruik van video's. De belangrijkste vragen, antwoorden en tips staan daarom hieronder samengevat. 

Video's online zetten (en op UT-websites plaatsen)

In de WebHare-websites van de UT kun je video's insluiten (embedden). Ook voor actuele berichten in het news- en eventsysteem NEO binnen WebHare is dit mogelijk. Zorg ervoor dat de video die je wilt insluiten op YouTube of Vimeo staat. Dit kun je zelf met je eigen gratis account regelen. UT-video's kunnen alternatief ook bij de centrale redactie (onlinemedia-mc@utwente.nl) worden aangeleverd om op het YouTube/Vimeo-kanaal van de UT worden geplaatst. Vervolgens kun je in de online editor in WebHare via de filmstrip-knop () invoegen. Er is ook een uitgebreide handleiding voor het invoegen van video's in tekstpagina's beschikbaar. Daarnaast kun je video's ook in widgets (kleine blokjes met aanvullende informatie onder je webpagina) plaatsen. Zie hiervoor de informatie over het plaatsen van widgets.

 • Oud witte websites: werkwijze insluiten video's

  Video’s zijn meestal erg grote bestanden. Plaats video’s daarom nooit direct in WebHare, daarvoor is de ruimte te beperkt. Zet de video bij voorkeur op een andere (gratis) webomgeving, en sluit ze dan in, zoals hieronder gedaan: 

  Er zijn 2 keuzes voor het hosten van de video:

  1. Maak een account aan op YouTube of Vimeo, en plaats daar je video.
  2. Als de video ook voor de UT centraal interessant is, dan kan de afdeling Online Media van MC hem op het UT-account van Vimeo of YouTube plaatsen. (Stuur de video hiervoor via de website www.wetransfer.com naar onlinemedia@utwente.nl met de vraag de video aan het UT Vimeo of YouTube account toe te voegen.)

  Centrale video’s van de UT staan op vimeo.com/utwente en youtube.com/universityoftwente.

  Voor het plaatsen van video’s in WebHare zijn er vervolgens 3 opties: Je plaats de video in de bannerruimte, je werkt met een Word-document in WebHare, of met een html-bestand:

  Word document:

  1. Klik bij je video in YouTube of Vimeo op de knop/link met de naam share > insluiten/embed.
  2. De code die daar staat moet je copy-pasten naar je word-document, naar de plek, waar je de video wilt tonen.
  3. Vervolgens maak je in word een nieuwe ‘paragraph style’ aan. Een voorbeeld van een dergeljike stijl is ‘heading 1/kop 1’.
   Je maakt een nieuwe stijl aan, door je YouTube-of Vimeo-code te selecteren, en vervolgens het style-menu uit te klappen (pijl rechts er naast) en uit de opties ‘save selection as new quick style’ te kiezen.

  4. De nieuwe stijl geef je de naam ‘HTML Sourcecode’. De style kun je in het vervolg elke keer kiezen, als je een nieuwe video wilt plaatsen.

  5. Sla het bestand op en upload het naar WebHare.

  HTML-bestand:

  Natuurlijk kun je in WebHare ook met een html-pagina werken, als je daar verstand van hebt. Dan is elke uitleg overbodig: gewoon de html-code van YouTube in je pagina plakken, en je bent klaar. We raden echter aan zo veel mogelijk met word-documenten te werken, zodat eventuele andere beheerders/opvolgers die geen verstand van html hebben, hier geen last van hebben.

Waar vind ik video's van de UT?

UT-video's vind je op de volgende kanalen: 

 • De YouTube en Vimeo-kanalen van de UT: alle actuele video's worden hier geplaatst
 • Beeldbank MC en UT Nieuws (met inlog voor medewerkers): beperkt archief
 • Historische Beeldbank UT: openbaar historisch archief UT

Wie kan me helpen bij het maken van video's? 

Voor onderwijsgerelateerde video's zoals opnames van colleges en moocs (massive open online courses) kun je contact opnement met de afdeling CELT van het Centre for Educational Support van de UT. Voor (3D-)Animaties van onderzoek adviseren we contact op te nemen met het team Nymus3D binnen de UT spin off Demcom. Voor opnames van lezingen of het maken van promotionele video's kun je contact opnemen met Marketing & Communincation. Productieactiviteiten worden in veel gevallen buiten de deur belegd, maar Marketing & Communication heeft veel ervaring op dit gebied en kan je in contact brengen met de juiste personen. Stuur een mailtje naar onlinemedia-mc@utwente.nl