De juiste foto vinden is niet altijd makkelijk, vooral ook omdat op veel foto's copyright zit. Hieronder staan een aantal tips.

Content (teks en foto's) van andere mag je alleen gebruiken, als het materiaal rechtenvrij is. Het vermelden van de auteur is in het algemeen niet voldoende, toestemming is eigenlijk altijd noodzakelijk. Daarom geven we hieronder een aantal tips hoe je rechtenvrije foto's kan vinden.

Foto's van de UT vinden

De UT heeft een aantal foto's die je mag hergebruiken op websites en social-media kanalen van de UT. De belangrijkste bronnen voor UT-foto's zijn:

  • Foto-album op op WebHare-testsite: fotoalbum met UT-foto's, selectie uit de MC beeldbank (toegankelijk via UT-netwerk of met inlog UT-account/WebHare account van buiten de UT)
  • Beeldbank Marketing & Communicatie en UToday: actuele foto's (login met m-nr verplicht), klik op 'beeldbanken' om alle foto's te zien. Foto's zijn hier alleen in klein formaat in te zien (tot 1200 pix). Dat is prima voor de lopende tekst, maar als je foto's voor een header wilt gebruiken (3000 pix nodig) kun je de foto aan je winkelwagen toevoegen en bestellen. De beheerder van de beeldbank zal je verzoek dan goedkeuren, waarna je een mailtje ontvangt om de grotere versie te kunnen downloaden.
  • Beeldbank historisch archief: oude foto's/video's van de UT

Rechtenvrije Foto's op het internet zoeken

Niet alleen via Google, maar ook via specifieke websites kun je rechtenvrije foto's zoeken. Dit zal het aantal resultaten sterk beperken, maar vaak vind het alsnog mooie foto's.

Flickr

www.flickr.com: Flickr is een dienst van Yahoo. Een groot aantal foto’s is niet rechtenvrij, maar je kan bij het zoeken aangeven dat je alleen rechtenvrije foto’s wilt tonen. Klik op Advanced Search onder het zoekveld, om onderaan bij Creative Commens aan te geven Only search within Creative Commons-licensed content. Bij de gevonden foto's wordt dan aangegeven onder welke voorwaarden je de foto gratis mag hergebruiken.

Google

De zoekmachine Google indexeert alle foto’s op internet, die vaak niet rechtenvrij zijn. Na het zoeken kies voor afbeeldingen en dan voor zoekhulpmiddelen. Daar kun je zelf aangeven dat je alleen foto’s wilt tonen die gelabeld zijn voor hergebruik. (Kies NIET voor hergebruik + aanpassen, want dat mag je bijna nooit bij foto's en dit zal dan ook nog veel minder resultaten opleveren).

EveryStockPhoto

www.everystockphoto.com: Hier kun je gratis een account aanmaken en foto’s vinden.

Meer bronnen

In dit artikel van TheNextWeb wordt een overzicht gegeven van websites die gratis foto's bieden genoemd.

Betaalde foto’s van topkwaliteit:

IStockFoto

www.istockfoto.com: Maak een account aan als je regelmatig goede foto’s nodig. Via creditcard kun je credits kopen. Hoe groter de foto, hoe meer credits de foto kost.

Foto's door fotograaf laten maken

Wil je je top-wetenschappers en onderzoek goed in beeld brengen om nog beter aan je website-bezoekers te laten zien wat jouw afdeling doet? In het Diensten-ABC van de UT vind je een lijst van fotografen die voor de UT werken. Fotografie is aanbesteed en er zijn vaste prijs-afspraken met deze freelance-fotografen gemaakt.