Archief Summerschool

CuriousU summer school 20-04-2015

Ook zo benieuwd naar het cursusaanbod van summer school CuriousU?


Nog vier maanden en dan vindt CuriousU, onze summer school in festivalstijl plaats. Een uniek concept waarmee we ons wederom onderscheiden van andere universiteiten. Want waar vind je nou een internationale summer school waar je excellente academische cursussen kunt doen in grote tenten midden op een groene campus? Waar je hoogwaardige kennis opdoet op maatschappelijk relevante thema’s en je tegelijkertijd volop kunt laten inspireren door muziek, cultuur, sport én bijzonder boeiende sprekers? En waar je bovendien ook nog eens de vrijheid krijgt om je eigen programma samen te stellen? De Universiteit Twente doet het gewoon.

Samen werken


Vanuit de gehele organisatie wordt er hard gewerkt om een inspirerende en onvergetelijke week te bieden aan studenten vanuit de gehele wereld. Erik van Dijk, werkzaam voor S&B en verantwoordelijk voor het cursusprogramma, is trots op de manier waarop wordt samengewerkt: “Het is werkelijk een idee dat bottom-up ontstaan is. Mensen zijn enthousiast en willen er echt iets van maken”. Ook het samenstellen van de inhoud van de cursussen is waar teamwerk. “We bieden nu acht verschillende cursussen en aan elk cursusaanbod wordt door tientallen mensen vanuit verschillende disciplines gewerkt. Daaromheen zetten steeds meer mensen zich in om het evenement in al haar facetten tot een succes te maken. Het is fantastisch om te zien”, aldus Van Dijk.

Een hoogstaand cursusaanbod met maatschappelijke relevantie


Er zijn acht actuele thema’s waaruit gekozen kan worden, waarbij de deelnemers ook de vrijheid hebben om te “shoppen” uit de verschillende cursussen. De cursussen worden aangeboden op meerdere niveaus: van beginnend tot gevorderd. En als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, dan kunnen de studenten Europese studiepunten behalen. Alle onderwerpen zijn “high tech” met een “human touch”. Het zijn interessante thema’s die momenteel van groot belang zijn voor de maatschappij, namelijk:

•A boost for Health and Happiness: onderzoekers weten al heel lang dat gezondheid en geluk hand in hand gaan. Interventies en technieken (vaak ondersteund door technologie) kunnen hier positief aan bijdragen. In deze cursus gaan deelnemers werken aan cases om gezondheid en geluk nog verder een boost te geven.

•Design the future: deelnemers worden uitgedaagd om hun ontwerpvaardigheden verder te ontwikkelen, zowel op het gebied van creativiteit als op het kunnen toepassen van de huidige wetenschappelijke inzichten.

•EntrepreneurialU: voor wie wil ontdekken of een carrière als ondernemer bij hem of haar past. Voor wie wil weten of een zakelijk idee levensvatbaar is. Voor diegenen die willen leren denken en doen als een ondernemer.

•Hands-on Physics: deelnemers duiken in de wereld van bijzondere en boeiende natuurkundige verschijnselen. Interactie en pragmatisme staan hierbij voorop.

•Security & Risk Management: in deze cursus worden de studenten uitgenodigd om psychologie, menselijk gedrag en de financiële wereld te combineren. Ze zullen de kracht ontdekken van communicatie in een crisissituatie én als middel om risico’s te beheersen.

•Serious Gaming: via de agile projectmanagement methode gaan de deelnemers in teamverband een eigen game ontwerpen. Door de verschillende “landen” van het game-ontwerp-domein te doorlopen, doen zij nieuwe kennis en inzichten op en passen deze meteen toe.

•Smart Cities: Met de inzet van IT en nieuwe bestuurlijke modellen bijdragen aan slimmere steden. Steden die beter omgaan met de uitdagingen op het gebied van gezondheid, voedselveiligheid, energievoorziening, vervoer en klimaat. Daarin gaan de studenten zich verdiepen als ze kiezen voor dit thema.

•Clean Water: deelnemers leren meer over opkomende technologieën en wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van water, watermanagement en de behandeling ervan.

De opsomming hierboven is natuurlijk maar een zeer beknopte omschrijving van de cursussen en doet het programma eigenlijk tekort. Kijk daarom voor het totale plaatje snel op: http://www.utwente.nl/curiousu/


Summer school CuriousU in een notendop


De summer school CuriousU vindt plaats van 11 t/m 18 augustus 2015 op de campus op de Universiteit Twente. Het initiatief is voortgekomen uit ideeën die zijn ontstaan tijdens Create the UT of Tomorrow 2014. Deze summer school in festivalstijl is een vernieuwend concept en richt zich voornamelijk op internationale studenten, maar ook Nederlandse studenten zijn van harte welkom.