Blog CvB

Van der Chijs in Indonesie

Een bezoek brengen aan Indonesië terwijl daar een historische gebeurtenis plaatsvindt, het is echt heel bijzonder. Het nieuwe kabinet, beëdigd tijdens ons bezoek, wil het duidelijk anders gaan aanpakken in het land. Dat UT-alumna Siti Nurbaya Bakar (ITC) als minister meedoet aan het voorfront van die vernieuwing, is al even historisch te noemen. Haar portefeuille, milieu en bosbeheer, was ook nog eens een belangrijk thema tijdens de bezoeken die we in Indonesië hebben afgelegd.

Dat begon al met een bezoek aan het Institut Teknologi Bandung (ITB), een van de beste technische universiteiten in het land. Een van de double degree programma’s die we samen met ITB aanbieden is Sustainable Energy Technology. Ik proef veel enthousiasme bij onze partners over de projecten, bijvoorbeeld op het gebied van zonne-energie. Er is alle reden om de contacten verder uit te bouwen.

Ook Padjajaran University (UNPAD) is duidelijk een universiteit met een missie, die kansen ziet in de samenwerking met onze faculteit BMS. UNPAD stuurt graag meer studenten naar Twente voor uitwisseling. Interessante partner is ook Telkom University, die al samenwerkt met UT-gedragswetenschappers. Het is een echte high tech instelling die nu werkt aan een human touch. In die transformatie kunnen we iets voor elkaar betekenen.

Hoewel ik tijdens ons bezoek aan Kenia al onder de indruk was van de impact van het werk van het ITC, bleek in Indonesië nog eens weer hoe groot het netwerk is van onze faculteit. Neem alleen al het project GEOCAP op het gebied van duurzame, geothermische energie waarin ITC een key player is. Ons bezoek aan de vulkaan Tangkuban Perahu, met de geothermische installatie, zal ik niet snel vergeten. Ook al omdat we tijdens de lange rit veel van ‘rural Indonesia’ hebben kunnen zien, met smalle wegen vol brommers, vaak helemaal volgepakt.

In Jakarta stond ik versteld van de enorme inspanningen die nodig zijn om de stad te beschermen tegen het water. Deltares uit Nederland speelt hierin een belangrijke rol , en er is ook al samenwerking met de UT. De omvang van het probleem is zo groot, dat technologische oplossingen alleen niet volstaan. Ik zie duidelijke aanknopingspunten voor samenwerking met de UT.

Onze ondernemende benadering van onderwijs en onderzoek heb ik kunnen toelichten tijdens een ontmoeting op de Nederlandse Ambassade, met onder meer UT-alumni en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in Indonesië. Tijdens de bezoeken aan de ministeries van ICT en Research and Technology hebben we de verdere uitbouw van samenwerking bekrachtigd met een Memorandum of Understanding op het gebied van een beurzenprogramma.

In Indonesië gaan zich grote veranderingen voltrekken, zoveel is duidelijk. In ons streven om antwoorden te vinden op de grote maatschappelijke vragen, of het nu over smart cities gaat of over duurzame energie, kunnen we als UT een belangrijke rol spelen.

C:\Users\onlinemedia\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\indonesie_visit_vdChijs1_small.jpg

C:\Users\onlinemedia\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\indonesie_visit_vdChijs3_small.jpg

C:\Users\onlinemedia\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\indonesie_visit_vdChijs2_small.jpg