Blog CvB

USTC in China; een perfecte partner voor gezamenlijk UT onderwijs en onderzoek

Blog Prof. Ed Brinksma: Strategic collaboration tour in Asia - spring 2014:

Op woensdag 4 juni zijn we op bezoek geweest bij USTC, in Hefei. Hefei is een stad met 8 miljoen inwoners, drie uur reizen ten westen van Shanghai (per trein). USTC is de enige Chinese universiteit die onder de Chinese Academy of Science (CAS) valt. USTC is een excellente instelling die veel overeenkomsten met de UT vertoont. Qua vakgebieden, kwaliteit, omvang en locatie lijkten we erg op elkaar, waardoor we goed op instellingsniveau kunnen samenwerken. Daarnaast is er, zoals ik al eerder aangaf, een innige samenwerking op een aantal valgebieden. De vice president van USTC, Prof. Chuseng Chen, heeft zijn PhD op het gebied van membranen op de UT gedaan. Hij is nog steeds erg betrokken bij de UT en publiceert heel regelmatig met onze collega’s Louis Winnubst en Henny Bouwmeester. Louis en Henny zijn ‘visiting’ professors bij USTC en zijn daar ieder jaar een paar maanden. Daarnaast heeft Jaap van der Vegt een vergelijkbare relatie met zijn collega’s van USTC op het gebied van wiskunde en Gerrit Brem in de biomassa. In aanvulling op de onderzoekssamenwerking is er structurele uitwisseling van bachelor en master studenten en worden PhD kandidaten gezamenlijk begeleid. Voor aantal bachelor studenten van USTC was de zomerstage op de UT zo’n mooie belevenis dat ze nu voor een geïntegreerd MSc-PhD traject op de UT kiezen. Eén van hen, Jason Song start in september in de groep Inorganic Membranes (MESA+).

Official meeting UT & USTC

De samenwerking tussen de UT en USTC is begonnen in 1988. Precies een jaar geleden was ik hier ook om een overeenkomst te tekenen op instellingsniveau en op de vakgebieden Chemical Engineering, Energy Technology en Mathematics. Zelf ben ik voor het eerst bij USTC geweest als student, in 1981. Met een studiereis hebben we een voetbal wedstrijd gespeeld tegen studenten van USTC. Mijn reisgenoot, Prof. Hans Hilgenkamp, is hier in 2008 geweest als begeleider van een studiereis op het gebied van fysica en chemie. De sfeer op de campus van USTC is nog steeds erg prettig, met de grote platanen en tropische temperaturen.

Impression of campus USTC

Wij zijn in Hefei om de band te bevestigen tussen de UT en USTC en de voortgang van de samenwerking te bespreken. De president van USTC, prof. Hou, heeft benadrukt dat hij graag de samenwerking met de UT wil voorzetten en uitbreiden naar meer vakgebieden zoals Technische Geneeskunde en Ondernemerschap. Het is belangrijk dat, in aanvulling op de relatie met vele Amerikaanse universiteiten (USTC wordt gekscherend ook wel het ´United States Training Center´ genoemd), USTC studenten en staf de kans krijgen om ook de academische kwaliteit in Europa te leren kennen. Voor de UT is het van belang dat wij ons netwerk met kwalitatief hoogstaande partners onderhouden en uitbouwen. Netwerken worden in de toekomst steeds belangrijker, ik voorspel dat de meeste prestigieuze onderwijs- en onderzoeksprogramma’s in de toekomst door netwerken van universiteiten worden aangeboden.

In aanvulling op de bestaande samenwerkingsgebieden, is USTC bijzonder geïnteresseerd in onze opleiding Technische Geneeskunde (TG) en onze positie als ondernemende universiteit. USTC wil graag meer komen te weten over het de inhoud en vorm van ons TG onderwijs in dit programma. Ik heb de president en zijn staf uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de UT zodat zij kennis kunnen nemen van onze expertise op deze vakgebieden. Ondernemerschap wordt voor USTC steeds belangrijker omdat de overheid meer impact wil zien op de grote maatschappelijke vraagstukken.

Institute of Advanced Technology, Hefei

In de ochtend zijn we op bezoek geweest bij het Institute for Advanced Technology, een nieuw science park in Hefei wat sterk leunt op de expertise van USTC. Daarna hebben we een bezoek gebracht aan het spin-off bedrijf IFlyTEK. Dit is een bloeiend software engineering bedrijf voor spraak herkenning en andere taal technologieën met meer dan 4000 medewerkers. Hun sterke onderzoeksafdeling zou een interessante partner kunnen zijn voor enkele groepen van de faculteit EWI.

Visit to IFlyTEK

Hans Hilgenkamp heeft nog een bezoek gebracht aan het USTC Physics lab. Enkele highlights van dit lab zijn het onderzoek op het gebied van quantum informatie technologie, nieuwe materialen en oppervlakte fysica.

Successful presentation by prof. Hans Hilgenkamp

’s Middags zijn we op bezoek geweest bij de School for Gifted Young van USTC en hebben we een presentatie gegeven voor z’n honderd studenten en staf die geïnteresseerd zijn in wat de UT te bieden heeft. Vooral het multidisciplinaire karakter en het inhoudelijk sterke onderzoek van de UT sprak de studenten en staf aan. Direct na de sessie werden we benaderd door studenten die graag hun PhD wilde starten aan de UT.

Successful presentation by prof. Brinksma to hundred USTS students and staff

Ik ben onder de indruk van de getalenteerde en internationaal georiënteerde studenten bij USTC. Door het strenge toelatingsexamen behoren de studenten tot de absolute top van China. Ze spreken zeer goed Engels en hebben bijna allemaal de ambitie om verder te studeren in het buitenland. Dit was is versterkte mate het geval bij studenten van de School of Gifted Young. Deze school richt zich op excellente studenten die op jonge leeftijd kunnen instromen aan een universiteit (soms zijn ze nog maar elf jaar oud). Een groot deel van de studenten gaat direct na de bachelor promoveren bij top instellingen als Berkely, Yale en MIT. In het gesprek met de studenten lieten sommigen weten dat ze een vervolgstudie in Europa en de UT zeker overwogen hadden als ze beschikking hadden gehad over meer informatie. Over het algemeen kiezen de studenten voornamelijk op basis van de ervaringen van hun voorgangers. Het is dus van belang dat deze studenten tijdens hun bachelor al in contact komen met de UT.

Ook kunnen onze studenten bij USTC een stage of summerschool volgen en de Chinese studenten zijn bij de UT van harte welkom in vergelijkbare trajecten. USTC host iedere zomer een prestigieuze summerschool ´Future Physicist International Summercamp´ die georganiseerd wordt in samenwerking met MIT en Stanford. Hans Hilgenkamp is uitgenodigd om volgend jaar spreker te zijn bij deze Summerschool.

Als afscheid was er een geslaagd diner met de president, vice president en een aantal top onderzoekers op het gebied van fysica. De sfeer was erg prettig, dit bevestigt ons vertrouwen in een goede voortzetting van de samenwerking.