Blog CvB

Singapore 24-2 t/m 28-02 III

Ook de laatste dag in Singapore zit weer boordevol interessante afspraken, dit keer allemaal op één universiteit. We bezoeken de oudste universiteit van Singapore: de National University of Singapore (NUS) waar Hans Hilgenkamp visiting professor is. We beginnen met een gesprek met de president en de vicepresident op het gebied van research. De NUS toonde zich welwillend om de bestaande samenwerking verder uit te bouwen.

Vervolgens gaan we op bezoek bij een aantal labs. Dat is een uitgelezen kans voor de beide hoogleraren uit de Twentse delegatie om een kijkje te nemen in de labs en te zien of er mogelijkheden zijn om nog meer onderzoekssamenwerking met de NUS op te zetten. Hoogtepunt van de ochtend was het in 2010 opgezette onderzoekscentrum voor grafeen. De leider van het lab, de Braziliaanse prof. Antonio Casto, werkt nauw samen met de winnaars van de Nobelprijs op dit onderzoeksgebied. De NUS is er in geslaagd om een in paar jaar tijd vanuit het niets, hét leidende onderzoekscentrum op het gebied van grafeen ter wereld neer te zetten. En gezien de enorme subsidies die nog in het verschiet liggen, lijkt het centrum voorlopig alleen nog maar verder te groeien. C:\Users\barryh\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\foto 1.jpg


Ook tijdens de lunch, dit maal met de vicepresident voor onderzoek en de leider van het onderzoek op het gebied van nanotechnologie, gaat het vooral over de enorme vastberadenheid waarmee het Singaporese onderzoeksbeleid wordt uitgevoerd.

In de middag bezoeken we nog verschillende andere onderzoeksgroepen van de NUS. De succesvolste is het gesprek met de decaan van de science faculteit. We spreken af dat we gaan kijken of we hun Bachelor of Science naadloos kunnen laten aansluiten op onze technische masters bij TNW.

‘s Avonds sluiten we de reis af met een zeer geslaagde borrel met veertig UT alumni op de Hollandse club in Singapore. In totaal heeft Singapore, na grote steden als London, Berlijn, Brussel en San Francisco het hoogst aantal UT alumni (ITC alumni even niet meerekenend). Onder het genot van Hollandse bitterballen en een biertje van het verkeerde merk, is het inspirerend om de verhalen van onze afgestudeerden te horen. Allen hebben ook na vele jaren nog een band met de UT. Er is veel waardering voor het initiatief van de UT om deze receptie te organiseren. Een aantal alumni laat doorschemeren binnenkort zelf het initiatief te willen nemen voor een nieuwe UT borrel in Singapore.C:\Users\barryh\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\foto 2.jpg


Zaterdag heb ik nog een aantal gesprekken met mensen uit mijn netwerk, onder meer met een zeer kundige en creatieve Nederlander die mogelijk een bijdrage kan leveren aan de nieuwe Design school. Al met al kijk ik tevreden terug op een intensieve, productieve en inspirerende week in Kuala Lumpur en Singapore. Vanaf maandag gaan we aan de slag om te kijken hoe we hier vanuit de UT op kunnen reageren en wellicht ook gebruik kunnen maken van de kwaliteit en de beschikbaarheid van middelen in Singapore.