Blog CvB

Maleisië

Door: Victor van der Chijs

Reisgenoten: Hans Hilgenkamp, Julius Vancso en Sander Lotze

In het kader van de internationaliserings-ambitie van de UT, breng ik de komende dagen een bezoek aan Maleisië en Singapore. Een interessante eerste dag in Kuala Lumpur gehad. Ik startte met een ontmoeting met de Nederlandse ambassadeur om een beter beeld te krijgen van de lokale situatie en om de kansen voor de UT in te schatten. Opvallend genoeg is Maleisië geen exportland meer, zoals veel mensen waarschijnlijk denken, maar de facto inmiddels een netto-importeur van aardolie. Maleisië is bovendien hard op weg om een kennishub in dit deel van de wereld te worden voor met name islamitische studenten. Ook is duidelijk dat de trend is ingezet naar groenere energie.

Foto ontmoeting

Onze tweede ontmoeting was met een succesvolle alumnus van de UT die zijn kennis van chemie bij ons heeft opgedaan en die knowhow nu toepast in een Maleisisch bedrijf. Hij ziet grote kansen om waardevolle stoffen uit bio- afval te halen dat vanwege de enorme palmolie-industrie overvloedig voorhanden is. We hebben afgesproken om nauwkeurig de mogelijkheden te verkennen om deze uitdaging samen op te pakken.

Interessant was ook het bezoek aan de Universiti Teknologi Malaysia (Foto bezoek UTMUTM). We hebben uitgebreid kennisgemaakt en gesproken op de campus in Kuala Lumpur. Hun tweede en grootste campus ligt in Johor Bahru, in het zuiden van Maleisië bij de grens met Singapore. De UTM heeft opvallend veel gelijkenis met de UT. Wat we delen zijn o.a. een duidelijke visie op innovatie, ondernemerschap en de combinatie van High Tech (beta) en Human Touch (gamma). Daarnaast heeft de UTM recentelijk gekozen voor een kanteling van de organisatie, waardoor het onderzoek nu plaatsvindt in zogenoemde research centers, een mini versie van onze onderzoeksinstituten.

We hebben afgesproken hier verder te praten over mogelijke samenwerking; met name in de masters en uitwisseling van studenten. Hans Hilgenkamp en Julius Vancso, die beiden meereizen, zijn visiting professors bij respectievelijk NUS en NTU, twee leidende universiteiten in Singapore. Wanneer Hans over enkele maanden weer in Singapore is, zal hij de UTM Campus in Johor bezoeken om de nadere details met de decaan van de Science faculteit te bespreken.

Foto bezoek UTM

Nu zijn we op weg naar Singapore, dat maar een-zestigste van het oppervlak van Nederland beslaat, maar als economische grootmacht zijn ambities op het gebied van WO steeds nadrukkelijker doet gelden. Morgen hebben we opnieuw een drukke dag voor de boeg met onder andere een bezoek aan de Singapore University of Technology en Design (SUTD) dat een aantal jaren geleden in samenwerking met MIT is opgezet.