Blog CvB

Van der Chijs in Brazilië

São Paulo in de vroege morgen, het blijft een magisch uitzicht, met overal wolkenkrabbers. De economie in Brazilië is booming, de mensen zijn ambitieus. We zijn hier om voor de UT samenwerkingsverbanden te smeden met universiteiten en instituten in Brazilië, om te werken aan gezamenlijke doelen.

De ochtend begint met een ontbijtvergadering op de vijftiende verdieping van ons hotel, met zicht op de Octavia Frias de Oliveira brug. Deze imposante hangbrug verbindt het oude met het nieuwe business district. We zijn in gezelschap van Rogier van Tooren, Consul-Generaal voor het Nederlandse consulaat in São Paula en de zeer actieve Innovatieraad Nico Schiettekatte. Na een informele discussie over het onderwijssysteem in Brazilië, ondersteuning door het Consulaat en de focusgebieden van de Braziliaanse regering, zijn we naar FAPESP vertrokken.

FAPESP, de São Paula Research Foundation, is hier een van de belangrijkste financiers van R&D: het beheert 1,2% van alle staatsinkomsten, een getal waarvan we in Nederland slechts kunnen dromen. Voor ons gesprek met wetenschappelijk directeur Henrique de Brito Cruz willen we niet te laat komen, dus we houden ruim rekening met de verkeersproblemen die de stad kent. Het gevolg: we zijn een half uur te vroeg en hebben tijd voor een kop koffie. Het is een effectieve remedie tegen jet-lag: een ‘gewone koffie’ is hier het equivalent van drie espresso’s.

Prof De Brito Cruz belicht een aantal modellen die voor de UT bruikbaar zijn om samenwerkingsverbanden in Brazilië op te zetten. FAPESP is niet louter nationaal: het ondersteunt ook bij de financiering van uitwisselingsprogramma’s en kent grants toe, voor internationale onderzoeksprojecten. Het contact met FAPESP blijkt daarmee meteen waardevol voor de toekomst.

Het middagprogramma brengt ons op Universidade de São Paulo (USP). Dit is de hoogst aangeschreven universiteit van Brazilië en ook één van de grootste. Met ongeveer 60.000 studenten op 8 campi, is USP een echte reus.

Op de ‘medische campus’ vinden we het fraaie gebouw in koloniale stijl waarin het Rectoraat is gehuisvest. We ontmoeten prof. Agopyan (Vice President van USP) en dhr. Da Silva Baptista, adjunct-directeur voor internationale betrekkingen. Prof Agopyan is van huis uit chemicus, gespecialiseerd in vezelmaterialen. Dit legt meteen een goede basis voor een gesprek met prof. Remko Akkerman, die deel uitmaakt van de UT-delegatie en in Twente werkt aan composietmaterialen. USP en UT hebben een lange historie van samenwerking. Een nieuwe richting die we hebben verkend, gaat over double/joint degree programma’s. Dit hebben we vastgelegd in een stevig Memorandum of Understanding waar in de ideeën voor samenwerking zijn vastgelegd.