Blog CvB

Prof. Ed Brinksma: Bezoek aan Azië in het kader van strategische samenwerking

"Verslag van mijn bezoek aan het Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) in Daejeon (Zuid-Korea) op 2 juni 2014."

Op 2 juni 2014 hebben wij een bezoek gebracht aan de KAIST-universiteit in Daejeon, op zo'n 270 kilometer van Seoul. Deze universiteit, die in 1971 is opgericht, beschikt over uitstekende onderzoeks- en onderwijsprogramma's. De KAIST staat in de ranglijst van The Times Higher Education Supplement (THES) op de 56e plaats. De KAIST presenteert zich met de kernwaarden 'Challenge and Creativity', en die sluiten goed aan bij de strategische visie voor 2020 van de UT waaraan op dit moment wordt gewerkt.

Ons gezelschap bestond uit prof. Vanessa Evers (HMI en Robotica, UT), Peter Wijlhuizen (attaché Innovatie aan de Nederlandse ambassade in Zuid-Korea en oud-student Werktuigbouwkunde van de UT) en Hanna Lange (Internationalisering, UT).

Gepland Design Centre, UT

Het doel van het bezoek was onderzoeken of de KAIST een interessante internationale partner zou kunnen zijn voor het geplande Design Centre aan de UT. Het Design Centre van de UT en de faculteit Industriële vormgeving (IV) van de KAIST geloven beide in een creatief, interdisciplinair ecosysteem waarin faculteitsmedewerkers en studenten uit alle disciplines gezamenlijk zoeken naar creatieve oplossingen voor maatschappelijk relevante problemen. Zij laten zich inspireren door nieuwe wetenschappelijke inzichten en werken daarbij nauw samen met belanghebbenden uit het bedrijfsleven en bij de overheid.

We brachten de dag grotendeels door op het College of Information Technology, waar de faculteit IV toe behoort. Prof. Vanessa Evers werkt al geruime tijd met onderzoekers van de KAIST samen op het gebied van vormgeving en robotica. Tijdens dit bezoek wilden wij het met prof. Kyung-won Chung, hoofd van de faculteit IV, en prof. Youn-kyung Lim, collega van prof. Vanessa Evers, vooral hebben over de filosofie van de faculteit IV. De faculteit IV van de KAIST heeft een rijke onderzoekstraditie, en samenwerking op dat gebied met experts van de KAIST is voor zowel studenten als medewerkers van de UT interessant. We verheugen ons op een interessant uitwisselingsprogramma van UT-studenten en studenten van de faculteit IV van de KAIST. Ik ben ervan overtuigd dat studeren op de campus van dit instituut een fantastische internationale ervaring voor UT-studenten zal zijn.

Technische geneeskunde

's Ochtends werden we welkom geheten door prof. Sung-Mo Kang, voorzitter van de KAIST. Prof. Kang was niet alleen geïnteresseerd in samenwerking op het gebied van design en robotica, maar ook in het onderzoek dat wordt gedaan in het MIRA-instituut van de UT en in onze opleiding Technische geneeskunde. Ook de KAIST wil graag een op techniek gebaseerde geneeskundeopleiding in het leven roepen, maar loopt daarbij tegen dezelfde problemen aan als de UT heeft ervaren toen wij onze Technische-geneeskundeopleidingen opzetten.

Uitwisselingsstudenten

Onze gastheer op de KAIST was onder de indruk van de multidisciplinaire aanpak van het gehele onderwijs en onderzoek op de UT. De voorzitter was dan ook zeer geïnteresseerd in de ondernemingsgeest van de UT en de successen die wij op dat gebied hebben bereikt. De UT lijkt op de juiste weg te zijn, en onze filosofie oogst veel bijval van Aziatische topuniversiteit. Ikzelf was gefascineerd door het feit dat de KAIST een onderwijsmodel 3.0 heeft ingevoerd waarin gewerkt wordt met projectonderwijs en 'flipped classrooms'. De KAIST lijkt hiermee in Azië koploper te zijn op dit gebied.
75% van al het onderwijs wordt bovendien in het Engels gegeven, zodat de UT en KAIST op veel gebieden studenten kunnen uitwisselen.

's Middags brachten we een interessant bezoek aan het robotica-laboratorium van prof. Kwon (onderzoekspartner van Vanessa Evers) en namen we kennis van hun meest recente bevindingen op het gebied van robottechnologie.

Om kort te gaan: de KAIST zou een uitstekende samenwerkingspartner zijn in de context van het nieuwe Design Centre van de UT, en zeer waarschijnlijk ook op andere onderzoeks- en onderwijsgebieden, zoals technische geneeskunde. Ik nodig studenten en personeel van de UT van harte uit om de mogelijkheden van internationale samenwerking met dit interessante instituut te verkennen.

Later deze week breng ik nog een bezoek aan de University of Science and Technology in China (USTC), de Singapore University of Science and Design en de National University of Singapore (NUS). Binnenkort zal ik verslag doen van mijn bezoek aan die andere instituten van wereldformaat.