2015

14.00 uur Boerderij Bosch

Philip Mechanicus, wachten op transport

Presentatie door Elisabeth Oets, verhaal en zang, en Mi Ying Chen, piano

Elisabeth Oets brengt een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889 – 1944). Zij heeft hem nooit gekend maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende en bekende oorlogsdagboek “In Depot”. Zij vertelt zijn levensverhaal vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief en zingt daarbij liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in Theresienstadt.

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek hoort u het boeiende en aangrijpende levensverhaal van Philip Mechanicus. Een selfmade man die zich uit bittere armoede opwerkte tot veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad in het vooroorlogse Amsterdam.

Vanaf 1940 trok hij zich weinig van alle verboden voor Joden aan: “Ik ben niet fout, zij zijn het”. Het werd hem fataal. Gearresteerd omdat hij zijn ster niet droeg, kwam hij terecht in Kamp Westerbork, waar hij zijn dagboek schreef. In 1944 werd hij op transport gesteld en omgebracht in Auschwitz-Birkenau.

Elisabeth Oets en Mi Ying Chen werkten lange tijd bij de Nationale Reisopera en vormen al een aantal jaren een veelgevraagd duo, dat verschillende programma’s op het repertoire heeft staan. Vanmiddag hoort u het duo in een combinatie van verhaal en muziek met kleine theatrale accenten.

Zie ook: : www.elisabethoets.nl.

Wegens het bijzondere karakter van dit programma is het aanvangstijdstip op 14.00 u.

De afsluiting vindt, zoals gebruikelijk, plaats omstreeks 16.00u.

Aanmelding voor zaterdag 28 maart: Per e-mail: activiteiten@gewis.utwente.nl, of eventueel per telefoon : 053-4330208

Er is geen entreeprijs, maar “wie het eerst komt, die het eerst maalt” en “vol = vol” .