8 feb 2022 - lezing

Lezing

Prof. dr. Devaraj van der Meer (UT) over Gedrag van korrelvormige (granulaire) materialen

Tijd: 14:30u, dinsdag 8 febr 2022

Locatie:  de Ontmoetingsruimte van de Ontmoetingskerk in Enschede.
·     Adres van de kerk: Varviksingel 139 / 7512 EK Enschede.
·     Ingang Ontmoetingsruimte: Dr. Wagenaarstraat 6 / 7541 XK Enschede, aan de achterzijde van de kerk.
·     Parkeren: achter de kerk of in de omliggende straten.

Granulair of korrelvormig materiaal is een vorm van materie die bestaat uit een verzameling kleine deeltjes, die stuk voor stuk echter zeer veel groter zijn dan de moleculen waaruit ze zijn opgebouwd. Voorbeelden zijn zand, melkpoeder, grind en graankorrels. Onderzoek naar granulaire materie is niet alleen uitdagend en leuk, maar ook nuttig, omdat het op water na de meest verwerkte klasse van materialen in de industrie is. Ook in de natuur zijn granulaire materialen alom tegenwoordig. Er zijn voorbeelden te over, zoals de stabiliteit van dijken en lawines maar ook de vulkaanuitbarstingen en verwoestende modderstromen die recentelijk in het nieuws waren.

Korrelvormige materie kan zich gedragen als een vaste stof, een vloeistof of een gas, maar in elk van deze toestanden zijn haar eigenschappen bijzonder. Waarom lijken bijvoorbeeld voetstappen op een nat strand veel droger te zijn dan het omringende zand? En waarom geeft dezelfde zandloper gevuld met zand wel netjes de tijd aan, maar gevuld met water niet? En hoe kan het dat een granulair gas van schuddende kogeltjes spontaan in een deeltjescluster condenseert? Dit zijn een paar van de vragen die in deze lezing beantwoord zullen worden, waarin we zelfs uitstapjes naar het gedrag van drijfzand en de inslag van asteroïden zullen maken.

Het coronabeleid is van toepassing: bij klachten thuisblijven, handen wassen, en anderhalve meter aanhouden. Voorts moet u er rekening mee houden dat we moeten gaan voldoen aan strengere maatregelen als het dragen van een mondkapje en het controleren van de QR-code. 

I.v.m. het coronabeleid en de catering moet u zich met het aantal personen aanmelden via activiteitgewis@gmail.com. Het maximum aantal deelnemers is 50. Indien u zich hebt aangemeld, en u krijgt geen nader bericht, dan staat u op de lijst van deelnemers.