Zie Over ons

Plattegrond

Locatie

De moestuinen liggen zuid naast de Facultyclub. De ingangen zijn aangegeven met witte driehoekjes. Hang het slot altijd op slot weer aan het hek tegen diefstal.

Oud en Nieuw

De tuinen zijn verdeeld over twee complexen: Oud en Nieuw. Oud is bij het gereedschapshok en Nieuw bij de blokhut. Beide complexen hebben een eigen plek voor groen afval, een mesthoop, een composthoop, en een waterpomp.

Waterpomp

Hier kun je water halen om je plantjes mee te wateren. Haal in de zomer het water uit de ton, niet direct uit de pomp. Het water in de ton is namelijk wat opgewarmd, en daar kunnen de planten beter tegen dan het ijskoude grondwater. Na gebruik vul je de ton weer bij. Je kunt met een emmertje wat water bij de pomp ingooien om de pomp op gang te helpen. Gebruik voor je tuin geen water uit de kraan -- daar moeten we voor betalen. In droge periodes worden er wel sproeiers op de kranen aangesloten die door een van onze leden dan over de tuinen worden geroteerd.

Groen afval

Het groen afval is opgedeeld in een compost en afval. Een bord geeft aan wat waar moet. Planten met ziektes en onkruid moeten bij het afval, zodat het niet wordt verspreid over de rest van de tuinen. Op Nieuw gooit men het slechte afval het liefst direct op de afvalhoop achter de bessenkooi.

Oud

Het oude complex bevat onder andere een boomgaard en een bessentuin met bomen en bessenstruiken van individuele leden. In de koude bak worden wat groentes voorgezaaid, die regelmatig vrijgegeven worden, wat inhoudt dat leden plantjes mogen overplanten naar hun eigen tuin. Er is ook een kruidentuin, waaruit leden vrij mogen plukken (niet uitgraven), en een proeftuin waar wat minder traditionele groente worden uitgeprobeerd die leden kunnen uitproberen.

Bessentuin

Ben je geinteresseerd in een struik hier, neem dan contact op met mentor Henny Kramers. Zij coordineert deze tuin. Een aantal keer per jaar trommelt ze de struikhouders bijeen om samen te werken aan het onderhoud (onkruid wieden, snoeien). Ook zijn er gezamenlijke plukdagen, en een deel van de bessen van alle struiken wordt jam van gemaakt die wordt verkocht ten behoeve van het goede doel SOTO (Stichting Onderwijs Twente Oekraine).
Alternatief: zie Bessenkooi op Nieuw.

Nieuw

Complex Nieuw is waar de blokhut staat. Bij de blokhut wordt bijeengekomen voor uitjes, werkochtenden, en de meeste andere activiteiten. Achter de blokhut zijn de bijen van de bijenvereniging De Botte Hommel. Af en toe verkopen ze hun honing in het gereedschapshok. De bessenkooi bevat struiken die zijn toegewezen aan individuele leden.

Bessenkooi

Wil je ook graag een struik in de bessenkooi? Neem dan contact op met onze secretaris Charlotte Bijron. Voor deze struiken worden geen gezamenlijke onderhoudsdagen georganiseerd, maar ieder is nog steeds verantwoordelijk voor het onkruidvrij houden en bijsnoeien van z'n eigen struik.
Alternatief: zie Bessentuin op Oud.

Appelboomgaard

De appelbomen in deze boomgaard worden onderhouden door de UT zelf, maar BTD leden mogen vrij appels plukken.

Gereedschapshok

Dit is de ontmoetingsplaats voor nieuwe leden die een rondleiding krijgen over de tuinen. Het gereedschapshok bevat zowel groot als klein gereedschap, kruiwagens, en gieters, voor algemeen gebruik. De laarzen, handschoenen en bonenstokken zijn prive-eigendom van leden, dus niet gebruiken. Er staan twee tonnen, kalk en kalium, als extra voedingsstoffen voor de tuin. Kalium bevordert knol/wortel/bloem-vorming. Calcium helpt bij de opname van voedingsstoffen, maar zorgt ervoor dat de stoffen in mest minder goed door de grond worden opgenomen, dus niet tegelijkertijd verspreiden. Een blik (gevuld tot de lijn) per tuineenheid per jaar is voldoende. Er ligt hier ook een tekenkit. Soms staat er honing van de bijenvereniging -- je kunt dan het geld voor de honing in het blik doen en een pot meenemen. Vergeet niet het hok weer op slot te doen als je niet in het hok bent, en laat gereedschap na gebruik schoon achter.

Jouw tuin

Elke tuin is genummerd, met een paaltje aan de linkerkant van de tuin. Sommige tuinen zijn opgesplitst. #a is direct naast het nummertje. #b is rechts naast #a. Jouw pad is rechts naast je tuin. Deze paden zijn er zodat iedereen goed bij zijn tuin kan. Het is je eigen verantwoordelijkheid om je pad, het deel van het hoofdpad grenzend aan je tuin, en je tuin zelf, onkruidvrij te houden. Verwijder onkruid minstens eens in de twee weken, om verspreiding naar je buren te voorkomen. Een paar keer per jaar worden alle tuinen hierop geinspecteerd.

Het is niet toegestaan om chemische pesticiden of gif te gebruiken, om je planten te beschermen tegen plagen en onkruid -- we zijn een biologische tuinvereniging.

Werkochtenden

Regelmatig worden er werkochtenden georganiseerd. Er worden dan klusjes gedaan rond de gezamenlijke gedeeltes van de tuinen. Als lid ben je verplicht minstens twee keer per jaar mee te helpen. Dit zijn erg geschikte momenten om je mede-tuiniers te ontmoeten, en te leren werken met verschillende gereedschappen. Werkochtenden worden aangekondigd via de mail. Punt van samenkomst is de blokhut op Nieuw.

Mentor

Henny Kramers-Pals is mentor. Als je advies wilt, kun je bij haar terecht. Ze is veel aanwezig op Oud, en zal zich zeker voorstellen. Ze is daarnaast, onder andere, ook coordinator voor de bessentuin en onderhoudt de proeftuin (tuin 17). Vraag ook gerust andere leden om advies.