Een kruidenpraatje

Een kruidenpraatje

‘Huis, tuin en keuken ongelukjes’ als ‘ooh.. mijn enkel verstuikt, au.. ik sneed me in de vinger oei.. weer te lang in de zon gezeten, goh.. wat een muggenbult of ‘lichte ongemakken’ als aah.. mijn zere keel, oeh.. mijn buik, pff.. ik kan geen stap meer verzetten, wie kent ze niet!

Wat moet je doen? Waar grijp je naar? Hoe te handelen?

Ooit hebben we geweten hoe we voor onszelf konden zorgen met planten die om ons heen groeiden.

Een griepje, menstruatieklacht of gekneusde pols maar ook ernstige aandoeningen hadden baat bij of werden behandeld met inheemse kruiden. Later onderzocht de wetenschap de planten die in de volksgeneeskunst gebruikt werden en bevestigde de werkzaamheid van een groot aantal inhoudstoffen. Men werd zelfs zo enthousiast dat de werkzame stoffen chemisch werden nagebootst om ingezet te worden bij allerlei kwalen en ziektes. Deze medicijnen schrijven artsen nu voor en liggen in onze apotheken. De volksgeneeskunst en het geneeskrachtige kruid verdwenen echter uit het daglicht. En dat is jammer, heel jammer omdat hierdoor veel ‘natuurlijke wijsheid’ verloren ging of niet meer beschikbaar was.

Middels informatie, verhalen en praktische kennis over geneeskrachtige kruiden wil ik graag iets van deze oude wijsheid terugbrengen om daardoor een betere afweging te kunnen maken ‘hoe je voor jezelf wilt zorgen’.

Op zondagmiddag 6 maart komt in Boerderij Bosch, Els Molenkamp een boeiend verhaal vertellen over kruiden door het jaar heen. Van elk seizoen wordt er een belangrijk kruid uitgelicht en verteld wat we aan dit kruid hebben op dat moment.

Het begint om 14.30 uur en duurt tot ongeveer 16.30.

Kosten voor deze boeiende middag zijn:

€ 2,50 voor ut-kringleden

€ 5,00 voor niet leden

Inclusief koffie/thee en wat lekkers.