Verslag Dortmund - Schalke zaterdag 12 mei 2007

foto stationHet afgelopen seizoen volgde menig lid van de UT-kring de Duitse Bundesliga met meer dan normale interesse. In september van het jaar 2006 meldden zich in razendsnel tempo vijftig UT-medewerkers die maar wat graag op het aanbod van de UT-kring ingingen om naar de wedstrijd BVD Dortmund – Schalke ’04 op de 33e speeldag van de Duitse Bundesliga te gaan. De zogenaamde “Kohlenpott” tussen Dortmund en Schalke is één van de meest interessante derby’s van Europa en wie weet, zo hoopte iedereen, zou er op de éénnalaatste speeldag in de Bundesliga nog wel wat op het spel staan voor één van beide of zelfs beide ploegen.


Op zaterdag 12 mei 2007 werden de vijftig gelukkigen rond 10.15 uur in Boerderij Bosch met een broodje verwelkomd. De spanning was al enigszins voelbaar, want de wedstrijd van die middag voldeed aan de stoutste dromen: Schalke ’04 stond bovenaan en kon na 49 jaar weer kampioen van Duitsland worden, terwijl Dortmund na een moeilijke serie nog meedeed om een ticket voor Europees voetbal. Volop belang dus voor beide ploegen, terwijl de fans van Dortmund ook nog eens ‘eisten’ van hun club dat de rivaal geen kampioenschap zou mogen opeisen.


Tegen 11.00 uur vertrok de bus van het in voetbalreizen gespecialiseerde Gebo Reizen met de UT-kring leden richting het Ruhrgebiet. Na een kleine twee uur reizen, met onderweg een sanitaire stop van een kwartier, werd het stadion van Dortmund bereikt. Het duurde toen nog een klein halfuurtje extra voordat de bus was geparkeerd op een (door Schalke ’04-supporters gedomineerde) parkeerplaats en we onze weg richting het stadion lopend konden vervolgen. Dit tripje duurde nog geen tien minuten en vanaf het eerste moment was de verbazing al daar dat Schalke- en Dortmund-supporters gewoon door elkaar heen lopen. Weliswaar was er een flink peloton politie om het stadion op de been, maar het was een geweldige ervaring om in de ‘Biergarten’ traditioneel aan de bier en bratwurst te kunnen gaan temidden van supporters van beide clubs. Er ontsponnen zich dan ook interessante gesprekken tussen de bezoekende Nederlanders en de verschillende Duitse supporters.


Zo’n kleine drie kwartier voor aftrap zochten de UT-kringleden hun plaatsen in het stadion op. Hoewel we kaarten voor een Dortmund-vak hadden, kwamen we aan de Nordkurve terecht die voor de gelegenheid bijna geheel door Schalke-supporters werd bevolkt. De sfeer voor aanvang was uitstekend en niets leek een mooie wedstrijd in de weg te staan. Toch viel de wedstrijd zelf wat tegen. Koploper Schalke ’04 toonde geen enkel moment waarom het bovenaan stond en dat het kampioenschap nakende was. Dortmund heeft het afgelopen seizoen ook niet de beschikking gehad over een geweldige spelersgroep, dus van hun zijde was voetballend ook niet al te veel te verwachten. Toch wist de thuisploeg aan het langste eind te trekken: voor rust scoorde Frei de 1-0, na rust verdubbelde Smolarek de score naar 2-0. De sfeer op de tribunes was groots. Natuurlijk waren er wat onderlinge pesterijtjes, maar op geen enkele manier liep dit op onenigheid uit.


Na afloop van de wedstrijd zochten 81.000 toeschouwers hun weg richting huis en kon de groep van de UT-kring weer richting bus voor de thuisreis. Een uur en een kwartier na afloop van de wedstrijd vertrok de bus weer naar Enschede, alwaar we iets na half negen op de UT arriveerden. Onderweg hebben we genoten van de heerlijke versnaperingen, zowel in eten als drinken, die de UT-kring ons serveerde en hebben we uitgebreid één en ander geanalyseerd. De algehele stemming was toch wel dat dergelijke reisjes voor herhaling vatbaar zijn. Volgend jaar misschien naar een derby in Engeland, Spanje of Italië?
foto stadion