Winnaar 2023

De Van den Kroonenbergprijs 2023 is gewonnen door dr. Merel Boers, co-founder en CEO van UT-spinoff Nicolab. De prijs gaat naar ondernemers met een UT-affiliatie die een start-up bewezen succesvol in de markt hebben gezet. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Universiteitsfonds Twente.

De prijs werd uitgereikt aan de UT-alumna tijdens de Opening Academisch Jaar van de Universiteit Twente. Boers studeerde in 2014 af als Technische Geneeskundige op het onderwerp ‘Medical Signalling’. Vier jaar later promoveerde ze cum laude bij prof. Slump. Haar promotieonderzoek, onderdeel van een wereldwijd onderzoek bekend als de MR CLEAN-study, was gericht op het verbeteren van de zorg bij een beroerte. Met behulp van Artificial Intelligence (AI) werd een analyse gedaan van CT scans bij een beroerte. Dit resulteerde in een grote doorbraak op het gebied van beroertebehandeling: de door AI geadviseerde behandeling was twee keer zo effectief als elke andere behandeling op dat moment. Boers en mede-onderzoeker Renan Sales Barros erkenden de behoefte aan een AI-oplossing om een revolutie teweeg te brengen in de beroertezorg en richten reeds in 2015 Nicolab op om deze door AI gedreven methode goed in de praktijk te brengen.

NICOLAB

Nicolab, gevestigd in Amsterdam, richt zich met AI-beeldherkenningstechnologie op snelle en effectieve zorg na een beroerte. Snelheid is bij een beroerte cruciaal, 40% van de patiënten krijgt niet op tijd een goede behandeling. Op basis van het MR CLEAN-onderzoek ontwikkelden zij ‘StrokeViewer’. StrokeViewer bevat niet alleen nauwkeurige AI-algoritmen om patiënten met een beroerte wereldwijd te diagnosticeren maar stuurt tevens het besluitvormingsproces aan om tot een snelle behandeling te komen. De CT-scans worden vanuit de scanner rechtstreeks naar de ‘secure cloud’ gestuurd waar in enkele minuten met behulp van AI een diagnose wordt gesteld. Deze wordt direct digitaal gedeeld met een team van zorgprofessionals voor verificatie. Vervolgens wordt het behandelteam geïnformeerd van het ziekenhuis waar de behandeling zal plaatsvinden. Dit team kan op basis van de ontvangen informatie de behandeling voorbereiden en uitvoeren. Dit resulteert in een veel snellere en effectievere behandeling. Patiënten liggen korter in het ziekenhuis en hebben gemiddeld meer gezonde levensdagen.

JURY RAPPORT

Nicolab is de afgelopen twee jaar sterk gegroeid en kent nu zo’n 60 medewerkers. Ziekenhuizen betalen voor een licentie en hebben een ‘return on investment’ doordat patiënten korter in het ziekenhuis liggen. Op dit moment heeft driekwart van de ziekenhuizen in Nederland een licentie en zijn er wereldwijd zo’n 200 ziekenhuizen aangesloten. Er loopt een pilot in België om de techniek achter StrokeViewer in te zetten voor de workflow van andere tijd-kritische ziektebeelden zoals hart- en longziekten. Boers heeft op overtuigende manier laten zien hoe moderne technologische oplossingen kunnen bijdragen aan een betere en betaalbare zorg en gezondheid. Met Nicolab heeft Boers vervolgens een onderneming opgebouwd die op basis van een aantrekkelijke propositie voor ziekenhuizen snel door een groot deel van de markt is opgepakt. De jury erkent dat Nicolab op basis van de door haar en bij de UT ontwikkelde innovatieve oplossingen een belangrijke bijdrage levert aan de uitdagingen die er liggen op het gebied van de zorg. Merel Boers is daarin als CEO een drijvende kracht. Dat maakt haar tot de winnaar van de Van den Kroonenbergprijs 2023.

VAN DEN KROONENBERGPRIJS

De Van den Kroonenbergprijs voor excellent ondernemerschap is bestemd voor een ondernemer, met een duidelijke band met de Universiteit Twente, die zich heeft bewezen door goed ondernemerschap. Dit wordt beoordeeld door een jury met ondernemers en UT-onderzoekers. De prijs is een eerbetoon aan de vroegere rector magnificus Harry van den Kroonenberg, die aan de wieg stond van het ondernemende karakter van de Universiteit Twente. De prijs, die dit jaar voor de 39e keer namens het Universiteitsfonds Twente werd uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van 4.500 euro en een award, vervaardigd door Mohana van den Kroonenberg.

van den kroonenbergprijs

De Van den Kroonenbergprijs voor excellent ondernemerschap is bestemd voor een ondernemer met een duidelijke band met de Universiteit Twente en die zich heeft bewezen door goed ondernemerschap. Dit wordt beoordeeld door een jury met ondernemers en UT-onderzoekers. De prijs is een eerbetoon aan de vroegere rector magnificus Harry van den Kroonenberg, die aan de wieg stond van het ondernemende karakter van de Universiteit Twente. De prijs, die dit jaar voor de 38e keer namens het Universiteitsfonds Twente wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van 4.500 euro en een award, vervaardigd door Mohana van den Kroonenberg.