Uw gift telt, elk jaar weer!

Tijdens de viering van de 58e Dies Natalis van de Universiteit Twente en de opening van het TechMed Centre werd vandaag de Professor De Winterprijs uitgereikt aan dr. Chuan Li, universitair docent bij de vakgroep , van de faculteit TNW.

Deze publicatieprijs voor vrouwelijk toptalent, is een erkenning van excellent wetenschappelijk onderzoek en dient als stimulans voor het verder ontwikkelen van een wetenschappelijke loopbaan. Het is dit jaar de dertiende keer dat de prijs werd uitgereikt.

Chuan Li

Chuan Li heeft haar bachelor in China gehaald, haar master en PhD (2014) in Frankrijk en haar postDoc (2014) in Twente. Sinds 2017 is ze als Assistant Professor aan de Universiteit Twente verbonden. Ze is werkzaam bij de faculteit TNW en het MESA+ institute for NanoTechnology.

Supergeleiding en kwantumtransport

Mevrouw Chuan Li is een echte pionier op het gebied van supergeleiding en kwantumtransport in materialen die onveranderd zijn door vervormingen (de zogenaamde "topologische materialen"). In dit geval is het materiaal een "Dirac-semimetaal". Zij was de eerste ter wereld die supergeleiding in dit semimetaal realiseerde. Dit zou een nieuwe manier zijn om de zogenaamde Majorana-deeltjes te maken.

Dit werd beloond door haar werk te laten publiceren in het meest prestigieuze tijdschrift op het gebied van de materiaalkunde, namelijk Nature Materials. In 2017 won ze ook de prestigieuze VENI-beurs, die ook aangeeft dat Chuan een bijdrage wil leveren aan ''Een nieuw platform voor topologische kwantumcomputers''.

Hoewel de resultaten zeer gespecialiseerd en fundamenteel zijn, zijn er belangrijke mogelijkheden voor toekomstige toepassingen. Chuan Li heeft met haar onderzoek de weg van Majorana-gebaseerde topologische quantumcomputing geopend.