Onderzoek

Universiteitsfonds Twente
Uw gift telt, elk jaar weer!

Pleisters plakken tegen artrose


DONEER HIER!

''Wij hebben in Twente bedacht dat je een pleister moet kunnen plakken over kapot kraakbeen, net zoals je een gewone pleister plakt op een kapotte huid. Verder onderzoek brengt de genezing van artrose dichterbij.'' Prof. dr. Marcel Karperien

Professor Marcel Karperien wil korte metten maken met artrose, een vorm van reuma die meer dan 1 miljoen mensen in Nederland treft. De oplossing die hij hiervoor heeft ontwikkeld is een injecteerbare pleister, die kapot kraakbeen in het gewricht weer laat herstellen. Als kraakbeen herstelt, nemen pijn en beperkingen af. Dit kan de oplossing voor miljoenen mensen in binnen- en buitenland betekenen. Voordat patiënten van deze vinding kunnen profiteren is extra onderzoek nodig en moeten er uitgebreide testen plaatsvinden. Om dit vervolgonderzoek te kunnen uitvoeren  is de bijdrage van de alumni dan ook zeer welkom. 

“Onderzoek naar bouw, structuur en herstel van kraakbeen, zoals in het laboratorium van prof. Karperien gebeurt, is noodzakelijk om potentiële behandelopties voor artrose te vinden. In Twente kunnen door de combinatie van de wereldwijd toonaangevende onderzoeken van prof. Karperien, zijn team en Reumacentrum Twente de ontdekte opties goed onderzocht worden op veiligheid, effectiviteit en toepasbaarheid bij de patiënten.”
Prof. Dr. Mart van de Laar, bijzonder hoogleraar Reumatologie en Samenleving

Streefbedrag €10.000

In eerste instantie gaat het bijeengebrachte geld direct naar Pleisters plakken tegen artrose. Indien er meer wordt opgehaald dan voor het project nodig is, wordt het overgebleven bedrag gebruikt om andere projecten binnen het thema onderzoek te realiseren.