Het opsporen van borstkanker

Universiteitsfonds Twente
Uw gift telt, elk jaar weer!


Onderzoek naar borstkanker

De vakgroep Biomedical Photonic Imaging van de Universiteit Twente en het Medisch Spectrum Twente werken al enkele jaren aan een compleet nieuwe techniek om borstkanker op te sporen. De wetenschappers willen nu onder meer onderzoeken of je met hun techniek, die Pammografie is gedoopt, ook in staat bent om kwaadaardige borsttumoren te detecteren bij vrouwen jonger dan 50 jaar.


Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker en rond de 25 procent daarvan overlijdt binnen tien jaar na het stellen van de diagnose. Over het algemeen geldt dat hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, des te hoger de overlevingskansen zijn. Om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker waarbij tweejaarlijks röntgenfoto’s (mammogrammen) van de borsten gemaakt worden. Hoewel veel kwaadaardige tumoren door het screeningsonderzoek worden ontdekt, kleven er  echter ook wat nadelen aan dit bevolkingsonderzoek. Zo is mammografie minder geschikt voor vrouwen onder de 50 (omdat röntgenstraling minder goed door jong borstweefsel heengaat), worden er nog steeds kwaadaardige tumoren over het hoofd gezien en blijkt bij 70 procent van de vrouwen die worden doorverwezen voor vervolgonderzoek niets aan de hand.


De onderzoekers hebben een nieuw apparaat, een Pammograaf ontwikkeld. Dit apparaat belicht de borst met korte lichtpulsen die ultrageluid veroorzaken op plekken waar zich veel bloed bevindt, zoals rond kwaadaardige tumoren. Het ultrageluid reist vervolgens vanuit de tumor naar het huidoppervlak, waar je het kunt meten. De onderzoekers hebben laten zien dat je met de techniek vrijwel alle kwaadaardige borsttumoren kunt detecteren, en soms ook duidelijke afbeeldingen kunt maken in gevallen waar je met röntgenafbeeldingen nauwelijks iets zag. Het licht dringt, in tegenstelling tot röntgenstraling, ook door in jong borstweefsel, waardoor borstkankerscreening voor vrouwen onder de 50 jaar in beeld komt. Bijkomend voordeel is dat de meting pijnloos is, omdat de borst niet samengedrukt hoeft te worden, wat bij gewone mammografie wel het geval is.


Het onderzoek is een samenwerkingsverband van de vakgroep Biomedical Photonic Imaging van het onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente, het Centrum voor Mammacare van het Medisch Spectrum Twente in Oldenzaal en de Maatschap Radiologie Oost-Nederland.Twitter Facebook
https://twitter.com/pammografiehttp://www.facebook.com/pages/Pammografie/446831825390764