Geef mij een hart

Universiteitsfonds Twente
Uw gift telt, elk jaar weer!


"Dit bijzondere onderzoek maar de weg vrij voor betere en veilige medicijnen én voor een behandeling op maat!" Prof. Dr. Robert Passier

De noodzaak om nieuwe medicijnen of therapieën te ontwikkelen voor hart- en vaatziekten is groot. Een multidisciplinair onderzoeksteam heeft nu een manier uitgedacht om het menselijke hart zo goed mogelijk na te bootsen: biologie en techniek vinden elkaar in Twente. Het is namelijk mogelijk om van humane stamcellen functionele hartspiercellen te maken. Door deze te gebruiken als bouwstenen voor 3D bioprinting kunnen  mini-modellen van het hart gemaakt worden. Met de expertise van de Universiteit Twente is dit nu mogelijk. Deze modellen kunnen vervolgens gebruikt worden voor het nabootsen van hartfalen en voor het testen en ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Een mooie bijkomstigheid is dat voor dit onderzoek dan minder of geen proefdieren gebruikt zullen worden. Maak het verschil en help mee om extra mini-modellen mogelijk te maken voor meer onderzoek!

"Proefdiervrij is ervan overtuigd dat moderne techonologie een beter antwoord geeft op de gezondheidsvraagstukken waar we nu mee geconfronteerd worden. Het is niet alleen beter voor de proefdieren als we zoeken naar proefdiervrije innovaties, maar ook voor ons, mensen! Het onderzoek van Robert Passier is beter voor mens én dier!" 
Drs. Marja Zuidgeest, Algemeen directeur Stichting Proefdiervrij


PIONEERING RESEARCH AT UT

In the Netherlands, cardiovascular disease is the leading cause of death in women. There is an urgent need to develop new medicines and therapies, because current animal models are not predictable enough. It is now possible to create functioning cardiac muscle cells from human stem cells. By using these as building blocks for 3D bio-printing, Dr. Robert Passier seeks to mimic the human heart as closely as possible. He can then use these mini-heart models to mimic heart failure and to test and develop new medications.