Interview Joke Bleumink

Universiteitsfonds Twente
Uw gift telt, elk jaar weer!


Muziek voor de toekomst


Op 29 mei speelt het Valerius Ensemble het Concert tegen Reuma in Paleis Het Loo te Apeldoorn. De opbrengst gaat integraal naar de artrosepleister, ontwikkeld door UT-hoogleraar professor Marcel Karperien. Drijvende kracht achter dit concert is de vioolbouwster Joke Bleumink, zelf artrosepatiënte.


“Ik ben geen kneusje, hoor”, benadrukt de 68-jarige Bleumink. Joke lijdt al jaren aan spierreuma en polyartrose, maar bleef niet bij de pakken neerzitten. Ze kwam op het idee een benefietconcert tegen reuma, meer specifiek artrose, te organiseren. Meer dan 1 miljoen mensen lijden aan deze gewrichtsziekte waar voorlopig nog geen behandeling voor bestaat.


VerslaafdJoke met cello

Naar eigen zeggen is Joke Bleumink verslaafd. Verslaafd aan violen bouwen. “Ik vraag me soms af hoe het toch mogelijk is dat dit me zo erg veel voldoening geeft.” Joke speelde al meer dan 8 jaar viool toen ze omwille van haar artrose de hobby moest opgeven. “Het lukte me niet meer om mijn vingers nauwkeurig te plaatsen en mooie klanken te produceren,” zucht Bleumink, “dus hield het op. Ik besloot te stoppen met spelen.”

Bleumink, een oud-verpleegkundige, kon op dat moment al een tijdje haar werk niet meer uitoefenen. “Mijn baan was me zeer dierbaar”, bekent Joke. “Het greep me erg aan toen ik mijn werk moest opgeven.

Haar viool kon Joke echter geen vaarwel zeggen. “‘Waarom ga ja ze niet bouwen?’, vroeg mijn vioolleraar me. Dat leek me op het eerste gezicht een onhaalbaar idee. Want bouwen is toch nog veel zwaarder dan spelen! Maar met bouwen kun je stoppen wanneer je wilt. Een muziekstuk wil je altijd uitspelen.”


Geen kneusje

Bleumink volgde enkele cursussen en na een jaar was haar eerste viool klaar: een altviool voor haar dochter Margit werd haar tweede project. “Hoe zal de viool klinken? Hoe zal hij eruit zien? Wanneer ik bezig ben met bouwen, krijg ik zo veel adrenaline. Ik wil altijd doorgaan. Want hoe de viool uiteindelijk zal worden, is zelfs voor mij een verrassing.”


Altijd blijven doorgaan is door haar artrose onmogelijk. “Mijn spierreuma is behandeld met medicatie. Maar polyartrose stopt niet.” Artrose ontstaat doordat kraakbeen in het gewricht beschadigd wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Het is een slepende en pijnlijke ziekte die de patiënt geleidelijk aan meer en meer hindert. “Ik doe me fysiek vaak mooier voor want ik ben geen kneusje. De meeste mensen merken het niet, want ze zien het niet aan me. Maar het is er wel en de pijn is er ook.”


Joke lijdt aan polyartrose: artrose in verschillende gewrichten. Niet enkel haar handen, maar ook haar wervelkolom en knieën zijn aangetast. “Vaak zijn mijn gewrichten opgezwollen en jeukerig. Je kan ze wel ontzien met bijvoorbeeld spalkjes en windels, maar dat is niet handig. Dus ik blijf doorzetten tot ik echt niet meer verder kan.”


Drie is te weinigDe drie violen van Joke

Na haar eerste viool, bouwde Joke een altviool voor haar dochter Margit, een viool voor haar zoon Björn en nog eentje voor zichzelf. “En toen bedacht ik me dat het toch jammer zou zijn, om de viool gewoon stoffig in de vitrinekast te laten staan. Misschien kan ik er iets moois mee doen?”

Bijvoorbeeld een benefietconcert organiseren. Met drie violen kun je niet veel doen, maar voeg er een cello aan toe en je hebt een strijkkwartet. “Cello’s had ik nog nooit gebouwd. Met een extra cursus en mijn kennis van vioolbouwen begon ik eraan. Het was een enorme uitdaging en een grote klus. Maar het resultaat is indrukwekkend. Mijn cello is het mooiste instrument dat ik tot nu toe maakte.”


Droom maar lekker verder

Het Concert tegen Reuma vindt plaats in de Balzaal van Paleis Het Loo. Een betere locatie kun je je niet wensen. En dat helemaal gratis. “Als je een benefietconcert organiseert, wil je dat er zo weinig mogelijk van het geld blijft plakken aan de organisatie.”

“‘Droom jij maar lekker verder’, zei mijn man toen ik Pieter van Vollenhoven een brief stuurde om hulp te vragen. Maar ik dacht: ‘nou ja, wat voor kwaad kan het.’’’ Twee maanden later kwam Joke’s droom uit: een positieve reactie van Van Vollenhoven waarin hij Joke adviseerde om zich in verbinding te stellen met Michel van Maarseveen, directeur van Paleis Het Loo. Weer schreef Joke een brief, en weer ontving ze een positief antwoord.


Teamwork

Per toeval kreeg Joke in diezelfde periode het blad ‘Rond Reuma’ in de bus. “Ik las het artikel van Marcel Karperien en vond onmiddellijk dat zijn onderzoek aansloot bij wat ik wilde doen. Ook hem stuurde ik een brief.”

Prof. Dr. Marcel Karperien, hoogleraar aan de Universiteit Twente, ontwikkelt een ‘pleister’ tegen artrose: de artrosepleister. Net zoals je een gewone pleister op een been zou plakken om een wond te genezen, laat deze injecteerbare pleister kapot kraakbeen in het gewricht herstellen. Dat was tot voor kort onmogelijk.Marcel Karperien

Ook Karperien reageerde erg enthousiast op de plannen van Joke en heeft ondertussen samen met zijn medewerkers en Paleis Het Loo zijn schouders onder het project gezet. Zelfs Jokes familie doet mee. “Mijn man doet het administratieve werk, mijn dochter neemt de communicatieve taken (o.a. voor mijn website) op zich en mijn zoon heeft mijn website gebouwd, onderhoudt die en adviseert ons over Lay-Out zaken.” Een heel team dus . “Dat samenwerken miste ik sinds ik gestopt was met viool spelen. Spelen doe je namelijk altijd samen, bouwen doe je in je eentje. Ik haal hartstikke veel plezier uit het organiseren van dit concert.”


Music maestro

Het Valerius Ensemble neemt op 29 mei de muziek voor zijn rekening. De musici spelen tijdens het benefietconcert deels op hun eigen instrumenten en deels op de instrumenten van Joke. Dat laatste is niet evident, wanneer je bedenkt dat musici een sterke band hebben met hun eigen instrumenten. Alles voor het goede doel, nietwaar?

Meer onderzoek is nodig om de artrosepleister therapeutisch te kunnen gebruiken en daarvoor zijn alle beetjes welkom. En geen beter middel om geld in te zamelen dan met muziek. “Dit benefietconcert is niet meer voor mij, maar voor de toekomst. Voor de reumapatiënten van morgen.”


Klik hier voor meer informatie over het benefietconcert