Rik's ervaring

Rik van den Berg ging na zijn hbo-studie milieukunde aan de slag bij De Kleijn Energy Consultants & Engineers in Druten. Hij mocht van zijn werkgever de opleiding procestechnologie aan de Universiteit Twente gaan doen. Een investering die zichzelf terugverdient, vinden ze.

ENERGIE EN TECHNIEK

Bram van As, eigenaar/directeur van De Kleijn Energy Consultants & Engineers:

"Rik had tijdens zijn stage een goede indruk afgelaten en ik wilde graag dat hij bij ons kwam werken. Maar hij twijfelde over verder studeren. Toen heb ik hem het voorstel gedaan om op onze kosten een universitaire opleiding te volgen. Rik wilde graag iets technisch doen. We hebben samen gekeken wat er zoal is en kwamen uit bij procestechnologie in Twente. Dat leek ons een stevige opleiding met goede vakken, die aansluiten bij wat wij als bedrijf doen. We adviseren het bedrijfsleven, vooral de voedingsmiddelenindustrie, over energie en energiebesparing. Je hebt verstand nodig van productieprocessen en de technische aspecten om klanten goed te kunnen adviseren."

4,5 JAAR

Rik van den Berg: "De opleiding begon met een opstapcursus, om de kennis over wiskunde en thermodynamica bij te spijkeren. Daarna heb ik cursusonderdelen afgerond, inclusief de masterthesis. Het was pittig, maar ik heb het toch in 4,5 jaar tijd kunnen doen. Dat is de meeste studiegenoten uit mijn jaar niet gelukt. Mijn voordeel was dat ik nog in het studieritme zat, ik kwam net van het hbo. Bovendien heeft mijn werkgever me een dag per week vrijgegeven voor de contacturen in Enschede. In het weekend was ik nog eens een halve tot hele dag bezig met de opleiding."

INVESTERING

Bram van As: "Het is een investering die ik prima kan verantwoorden. Ik was Rik ruim vier jaar lang een dag in de week kwijt, dat klopt. Maar je kunt ook zeggen dat hij er vier dagen in de week wél was. Zonder die universitaire opleiding was Rik hier namelijk niet komen werken. Als bedrijf plukken we er nu elke dag de vruchten van. Tijdens zijn individuele ontwerpopdracht en afstuderen heeft Rik veel geleerd over nieuwe technieken voor frites drogen en de thermische oxydatie bij bakdampen. Die kennis kunnen we bij klanten in de praktijk brengen."

KEUZES MAKEN

Rik van den Berg: "We volgden vakken uit de reguliere opleiding procestechnologie van de Universiteit Twente, die verspreid over de week werden gegeven. Ik moest dus kiezen welke vakken ik in Enschede zou volgen en wat ik via zelfstudie zou doen. De docenten waren gelukkig heel flexibel en dachten met ons mee door vakken toch op de dag te plannen dat de PT-cursisten in Enschede waren. Er werd echt rekening met ons gehouden."