UTFaculteitenTNWNieuwsRobert Passier benoemd tot ambassadeur Netherlands Heart Institute

Robert Passier benoemd tot ambassadeur Netherlands Heart Institute

Prof. dr. Robert Passier, hoogleraar aan de Universiteit Twente (UT) en het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC), is benoemd tot ambassadeur van het Netherlands Heart Institute (NL-HI). In deze hoedanigheid zal Passier bruggen slaan tussen technische universiteiten en universitaire medische centra op het gebied van biomedische technologie en toepassingen voor hart- en vaatzieken. Dit met als doel nieuwe technologieën breder toepasbaar te maken en sneller bij de patiënt te brengen. 

Medische innovaties en geavanceerde technologie hebben binnen de cardiologie altijd al een belangrijke rol gespeeld. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling en de inzet van echocardiografie, MRI-scan, implanteerbare pacemakers, biologisch en mechanische hartkleppen, dotteren en aan stents die langzaam medicijnen afgeven. De intensieve samenwerking tussen technische universiteiten en universitaire medische centra staat mede aan de basis van veel van deze innovaties. Met de benoeming van Passier als ambassadeur van het NL-HI wil het instituut deze samenwerking een structurele vorm geven en verder intensiveren.

Passier zal in zijn nieuwe hoedanigheid onder meer een werkgroep oprichten met vertegenwoordigers van relevante partijen uit het vakgebied die verdere samenwerking op dit onderzoeksdomein zal stimuleren, kennis zal delen, onderzoeksprioriteiten zal vaststellen en (inter)nationale onderzoeksfinanciering voor nationale onderzoeksprogramma’s probeert te verwerven. Dit alles met de ambitie om nieuwe technologieën breder toepasbaar te maken en sneller bij de patiënt te brengen. 

Robert Passier

Prof. dr. Robert Passier is werkzaam als hoogleraar Applied Stem Cell Technologies aan de Universiteit Twente en bij het Leids Universitair Medische Centrum. Passier werkt er aan heart-on-a-chip-technologie, die je kunt inzetten om medicijnen tegen hart- en vaatziekten te testen en te ontwikkelen en waarvan de kennis op termijn ingezet kan worden voor de regeneratieve geneeskunde. Vanwege zijn achtergrond en zijn aanstelling bij zowel een technische universiteit als een universitaire medische centrum is Passier bij uitstek geschikt om bruggen tussen de verschillende disciplines te slaan. 

Netherlands Heart Institute

Het Netherlands Heart Institute is een samenwerkingsverband van de acht Nederlandse academische ziekenhuizen. Het doet zowel fundamenteel als klinisch cardiovasculair onderzoek. Daarnaast stimuleert het instituut – dat nauw samenwerkt met de Hartstichting – samenwerking tussen universitaire medische centra, wetenschappers en het bedrijfsleven.