UTFaculteitenTNWNieuwsHalf miljoen voor ontwikkeling beeldvormende naalden

Half miljoen voor ontwikkeling beeldvormende naalden

Onderzoekers van de Universiteit Twente ontvangen een half miljoen euro voor de ontwikkeling van naalden waarmee je met behulp van ‘fotoakoestiek’ lokaal inwendige beelden kunt maken. Met de naalden kan een arts tijdens een ingreep bijvoorbeeld eenvoudig zien of hij een tumor volledig heeft weggehaald, of kan hij kijken of hij een biopt op de juiste plaats neemt. 

De Universiteit Twente heeft zich onder meer gespecialiseerd in de medische beeldvormingstechniek fotoakoestiek. Hierbij stuur je laserlicht menselijk weefsel in, dat op plaatsen waar zich veel bloed bevindt, (zoals rond een tumor) wordt omgezet naar ultrageluid dat je buiten het lichaam kunt opvangen. Op deze manier kun je gedetailleerde beelden van het inwendige maken waarop je de doorbloeding van weefsel kunt zien. Een concrete toepassing van de techniek is de door de UT ontwikkelde pammoscoop: een apparaat bestemd voor pijnloos borstkankeronderzoek dat momenteel voor onderzoeksdoeleinden in het ziekenhuis wordt ingezet. 

Minimaal invasieve ingrepen

De onderzoekers hebben nu een half miljoen euro subsidie van ZonMW ontvangen, bestemd voor samenwerkingsprojecten tussen onderzoeksinstellingen in Nederland en India waarin innovatieve, maar betaalbare, technologie voor de gezondheidszorg wordt ontwikkeld. Hiermee willen de onderzoekers de techniek verkleinen en in holle naalden verwerken die medici tijdens minimaal invasieve ingrepen kunnen gebruiken. Zo kunnen ze voor, tijdens of na een ingreep meer relevante informatie verkrijgen. Volgens projectleider Srirang Manohar is de technologie die hij gaat ontwikkelen geschikt voor nagenoeg alle medische procedures waarbij naalden worden gebruikt. “Denk aan het nemen van biopten, of aan radiofrequente ablatie (RFA) waarbij een tumor via een naald die radiogolven uitzendt wordt ‘weggebrand’. Op deze manier kan een arts beter zien waar hij het biopt moet nemen, of – bij een RFA – kan hij controleren of de gehele tumor is verwijderd.” 

Op deze manier kan een arts beter zien waar hij het biopt moet nemen, of – bij een RFA – kan hij controleren of de gehele tumor is verwijderd

Projectleider Srirang Manohar

Toegankelijke technologie

Binnen het project ontwikkelen de onderzoekers naalden met een doorsnede van tussen de 2 en 3 millimeter waarin optische vezels zijn verwerkt om het licht mee te versturen en ultrageluidssensoren om het opgewekte ultrageluid te meten. Uitgangspunt binnen het project is het ontwikkelen van betaalbare en toegankelijke technologie die ook eenvoudig in India ingezet kan worden. Daarom zorgen de onderzoekers ervoor dat je de naalden kunt aansluiten op bestaande echoapparaten en dat je ze kunt reinigen en daarmee kunt herbruiken. Ook willen ze, als de technologie goed werkt,  goedkope ultrafelle led’s gebruiken in plaats van duurdere lasers, die momenteel worden ingezet.

Het project gaat in augustus van start en heeft een looptijd van vier jaar. In deze periode willen de onderzoekers de technologie ontwikkelen en testen in het lab. De klinische tests zullen na afloop plaatsvinden.  

Project

Het project wordt uitgevoerd door de Universiteit Twente, de Technische Universiteit Delft en het Medisch Spectrum Twente in Nederland en het Indian Institute of Science, het National Institute of Mental Health and Neurosciences en het St. John’s Research Institute in India. Het door Manohar geleide onderzoeksteam van de Universiteit Twente bestaat uit onderzoekers van de Biomedical Photonic Imaging groep (BMPI) en het Fraunhofer Project Center at the University of Twente (FPC@UT). Het FPC@UT richt zich daarbij met name op de engineering- en productieaspecten van de naalden. Voor de samenstelling van het onderzoeksteam is Manohar momenteel op zoek naar een aio.

De totale begroting voor het project is een miljoen euro. 620.000 euro hiervan is afkomstig van ZonMW (waarvan 500.000 euro naar de UT gaat). Het Indiase Department of Biotechnology is verantwoordelijk voor de rest van het bedrag.