UTFaculteitenTNWNieuws3D-geprint vaatstelsel voedt gekweekt weefsel

3D-geprint vaatstelsel voedt gekweekt weefsel

Weefsel dat in het lab is gekweekt met cellen van de patiënt biedt veel kansen om op ‘natuurlijke’ wijze organen te repareren. Toch is het nog een probleem om grote gekweekte weefsels in leven te houden. UT’er Jeroen Leijten gaat micro- en nanotechnologie inzetten om de levensvatbaarheid te vergroten. 

Als je beschadigd botweefsel kunt repareren met eigen celmateriaal van de patiënt, zijn er geen kunstmatige oplossingen meer nodig, van bijvoorbeeld metaal of plastic. In de afgelopen decennia is het al mogelijk geworden om in het lab kleine lichaamsweefsels zoals stukjes bot, kraakbeen en spierweefsel te maken. Voor de behandeling van patiënten zijn meestal veel grotere weefsels nodig. En die zijn niet levensvatbaar: er is niet genoeg voeding voor het grote volume. Zelfs de nieuwste technieken kunnen de weefsels niet snel genoeg van voeding voorzien, waardoor het afsterft. Jeroen Leijten heeft een innovatieve oplossing bedacht waardoor grote weefsels voor het eerst wél kunnen overleven, en hij heeft hiervoor een Starting Grant ontvangen van de European Research Council, van 1,5 miljoen euro.

Lunchpakketje

Leijten gaat micro- en nanotechnologie inzetten om dit probleem te lijf te gaan. Om te beginnen wil hij micromaterialen maken die gecontroleerd voor langere tijd zuurstof afgeven. Deze micromaterialen werken als een lunchpakketje dat het geïmplanteerde weefsel voor bepaalde tijd zal voorzien in de eerste levensbehoeften. Deze aanpak zal Leijten combineren met geavanceerde 3D-printtechnieken die een bloedvatnetwerk in de weefsels zullen aanbrengen. Zo is ook de overleving op lange termijn gegarandeerd.

 

In zijn project "ENABLE: Advancing cell based therapies by supporting implant survival” wil hij de combinatie van technieken ook meteen testen in een real-life voorbeeld: het repareren van beschadigd bot met lichaamseigen weefsel. Als de nieuwe technieken succesvol zijn, is dit een belangrijke stap op weg naar bredere toepassing van tissue engineering.

Dr. Jeroen Leijten is verbonden aan de groep Developmental BioEngineering, onderdeel van het MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde van de UT. Recent dong hij nog mee naar de titel ‘Jong wetenschapstalent’ van het blad New Scientist, de Nederlandstalige editie.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin