De PacePartner, een wearable die Parkinsonpatiënten ondersteunt bij het maken van grotere bewegingen, is ontwikkeld door een groep elektrotechniekstudenten van de Universiteit Twente. Met dit medisch draagbare apparaat winnen zij de Niersfonds eHealth-voucher ter waarde van €5.000. De uitreiking vond plaats tijdens het TechMed-evenement op 6 november. Een tweede prijs van €1.500 ging tijdens hetzelfde evenement naar de SensorSok, een wearable die helpt om druk in protheses te meten en te visualiseren.
PacePartner – een wearable die Parkinsonpatiënten helpt bij grotere bewegingen
De PacePartner richt zich op het ontwikkelen van een medisch draagbaar apparaat dat Parkinsonpatiënten ondersteunt bij het maken van grotere bewegingen tijdens het lopen. Dit is belangrijk omdat Parkinson vaak leidt tot verminderde mobiliteit en kleinere bewegingen, wat het valrisico vergroot en de zelfstandigheid vermindert. De PacePartner detecteert kleine bewegingen en geeft een auditief of vibrerend signaal om de patiënt te stimuleren grotere stappen te nemen, gebaseerd op de LSVT-BIG therapie (een kortdurend, intensief revalidatieprogramma). Het apparaat onderscheidt zich door automatische signalen af te wisselen, waardoor gewenning wordt tegengegaan. Het prototype bestaat uit sensoren op de arm en enkel, gekoppeld aan een app die bewegingen analyseert en persoonlijke instellingen biedt. Verwachte impact: een verbeterde levenskwaliteit voor patiënten, meer zelfstandigheid en minder belasting voor mantelzorgers. Verdere ontwikkelingen richten zich op het verbeteren van detectie-algoritmes, ergonomisch ontwerp en betaalbaarheid.
Jury oordeel
De jury ziet in de PacePartner een concreet product dat de levenskwaliteit van Parkinsonpatiënten verbetert. De ontwikkelaars willen de voucher gebruiken om het prototype robuuster te maken en te testen. Positief volgens de jury is dat het bestaande prototype al goed getest is bij patiënten en dat fysiotherapeuten betrokken zijn geweest. Daarnaast bestaat het team uit zes studenten met elk hun eigen specialisatie, wat vertrouwen geeft in de concrete vervolgstappen.
Reactie van de studenten
Jirne Snijders, Dick Mensink, Stijn Kos, Guus Branderhorst, Marek Scholten en Zena van Hogen: “Het project kwam tot stand als onderdeel van een studieopdracht. In module 11 van de bachelor Elektrotechniek moesten we een draagbaar medisch apparaat ontwikkelen. Na enkele weken brainstormen kwam Zena van Hogen, toen nog studente fysiotherapie, met het idee van de Pace Partner, dat zij bedacht had voor haar innovatieproject. Wij vonden dit een goed en levensvatbaar idee. Bovendien sloot het aan bij ons project, en we besloten samen te werken aan een prototype van de PacePartner. In eerste instantie was het niet ons plan om na het project door te gaan met dit idee, maar de positieve reacties van de patiënt, experts en (assistent-)professoren motiveerden ons om verder te werken aan de PacePartner. Bert-Jan van Beijnum, hoogleraar aan de UT, adviseerde ons uiteindelijk om mee te doen met de eHealth-voucher.”
AANMOEDIGINGSPRIJS
SensorSok – een wearable die helpt om druk in protheses te meten en te visualiseren
De SensorSok bedacht door Bjorn Zomer is een innovatieve oplossing in de vorm van een sok om de druk in protheses te meten en te visualiseren. Dit helpt om het aanpassingsproces voor prothesemakers te verbeteren. Het idee omvat twee concepten: de eerste maakt gebruik van geleidende garens in de sok om drukmetingen uit te voeren, en de tweede gebruikt elektrische impedantietomografie. Beide methoden stellen prothesemakers in staat om real-time feedback te ontvangen en direct aanpassingen te maken. De sok biedt verschillende visualisatieopties en een 'sculpting-modus' om materiaal toe te voegen of te verwijderen. Het prototype toont al veelbelovende resultaten, maar verdere ontwikkeling is nodig. Deze technologie heeft brede toepassingsmogelijkheden en marktpotentie en kan worden ingezet in revalidatie, onderwijs en andere sectoren, zoals de ruimtevaart. Het project krijgt positieve feedback van experts en heeft het potentieel om uit te groeien tot een startup. Contact: Bjorn.zomer14@gmail.com