UTTechMedTechMed CentrumNieuwsNieuwe studie gebruik biomarker tests voor longkanker patiënten

Nieuwe studie gebruik biomarker tests voor longkanker patiënten

Biomarker tests worden gebruikt om de optimale behandeling voor patiënten met uitgezaaide kanker te selecteren. Elsevier heeft op 15 maart jl. een persbericht geplaatst over een nieuwe studie over het gebruik van biomarker tests voor longkanker patiënten, geleid door professor Maarten IJzerman, Universiteit Twente (Health Technology and Services Research). Het bijbehorende artikel is open access gepubliceerd in The Journal of Molecular Diagnostics. In die studie, vinden onderzoekers significante variatie in het gebruik en de timing van biomarker tests voor niet-kleincellige longkanker (NSCLC) patiënten.

Met behulp van gekoppelde pathologie data van meerdere ziekenhuizen werd de volledige biomarker test geschiedenis van 102 stadium IV NSCLC gereconstrueerd. De studie rapporteert voor het eerst een compleet en gedetailleerd overzicht van het gebruik van biomarker tests, waaronder de kosten, gebruikte techniek en doorlooptijden.

Whole Genome Sequencing

Het huidige landschap van biomarker tests in de oncologie is divers en complex, wat ook blijkt uit de grote variatie in biomarker-testcombinaties. Whole Genome Sequencing (WGS) kan potentieel alle op DNA-gebaseerde biomarker tests vervangen. In een context waar vaak meerdere biomarker tests vereist zijn voor één patiënt (mediaan van 7 in het studiecohort), kan WGS mogelijk een bijdrage leveren aan het stroomlijnen van diagnostische workflows.

Een kostenvergelijking tussen de totale kosten per patiënt voor biomarker tests en de huidige en hypothetische kosten van WGS laat zien dat WGS voor de meeste patiënten duurder zou zijn. Desalniettemin is de downstream waarde die WGS kan bieden door het verbeteren van de behandelbeslissing potentieel veel hoger dan louter de kosten van diagnostische tests.

Informatie over de studie

De studie maakt deel uit van de "Technology Assessment of Next-Generation Sequencing in Personalized Oncology" (TANGO), waarin de meerwaarde van Next-Generation Sequencing, en in het bijzonder Whole Genome Sequencing (WGS), wordt onderzocht.

Het artikel is “Real-World Utilization of Biomarker Testing for Patients with Advanced Non–Small-Cell Lung Cancer in a Tertiary Referral Center and Referring Hospitals,” door Michiel van de Ven, Hendrik Koffijberg, Valesca Retèl, Kim Monkhorst, Egbert Smit, Wim van Harten, en Maarten IJzerman. Link naar het originele persbericht van Elsevier.

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)