UTTechMedTechMed CentrumNieuwsHart-op-chip: betere behandeling hartritmestoornissen

Hart-op-chip: betere behandeling hartritmestoornissen

In samenwerking met de Hartstichting is Verena Schwach een crowdfundingactie gestart.

Het aantal hartstilstanden, herseninfarcten en hartfalen verminderen en mogelijk in de toekomst zelfs voorkomen. Dat is het doel van het onderzoek ‘Harten kweken op een chip’. UT-onderzoeker Verena Schwach hoopt met dit onderzoek nieuwe en gepersonaliseerde medicatie te ontdekken voor een betere behandeling van hartritmestoornissen. Om het onderzoek te kunnen starten is 25.000 euro nodig dat ze met een crowdfundingsactie binnen hoopt te halen.

In Nederland leven bijna 400.000 mensen met boezemfibrilleren; de meest voorkomende hartritmestoornis. De impact van hartritmestoornissen is groot; het kan leiden tot een hartinfarct, herseninfarct of een hartstilstand. Met alle gevolgen van dien.

Hartspiercellen kweken op een chip

Met het huidige onderzoek gebruikt Verena generieke stamcellen om levende hartspiercellen te kweken op een chip. Schwach: “In ons lab maken we siliconenchips. Op deze chips kweken we levende hartspiercellen en wekken we met behulp van prikkels een hartritmestoornis op. Vervolgens onderzoeken we welke medicatie deze stoornissen kunnen stoppen.”

Gepersonaliseerd medicijn

Voor het nieuwe onderzoek hoopt Verena stamcellen van patiënten te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om levende hartspiercellen van een patiënt te kweken en te onderzoeken welke medicatie en behandeling het beste werkt bij de betreffende patiënt. “Het is mijn doel om gepersonaliseerde medicatie te vinden die hartritmestoornissen beter behandelen en de ernstige gevolgen ervan kunnen voorkomen.”

Maak jij ook het verschil?

Schwach: “Al sinds 2012 worden er voorbereidingen getroffen voor dit onderzoek. Mijn moeder heeft de hartritmestoornis ‘boezemfibrilleren’ en ik zie hoeveel impact dit heeft op haar leven. Met mijn onderzoek hoop ik nieuwe behandelingen en medicatie te ontdekken, die hartritmestoornissen en de ernstige gevolgen daarvan, tegengaan. Help jij mee om mijn onderzoek mogelijk te maken?”

Doe mee met de crowdfundingsactie
Doneer
J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)