UTTechMedTechMed CentrumEvenementenAankomende evenementenInternationale Vrouwendag | Feestelijke bijeenkomst over vrouwelijke gezondheid

Internationale Vrouwendag | Feestelijke bijeenkomst over vrouwelijke gezondheid

Vier Internationale Vrouwendag met ons! Kom op 8 maart naar het Technisch Medisch Centrum op de Universiteit Twente voor een middag vol inspiratie over vrouwspecifieke aandoeningen, sekse- en gender in onderzoek en gezondheid op maat. 

Op het gebied van gezondheid en zorg weten we meer over mannen dan over vrouwen. In onderzoek en praktijk is het mannenlichaam vaak de norm, terwijl we weten dat veel ziekten en aandoeningen zich bij vrouwen anders uiten dan bij mannen. Het gevolg is dat vrouwen niet dezelfde kwaliteit van zorg ontvangen. Diagnoses worden mogelijk niet of te laat gesteld, er is minder kennis over vrouwspecifieke aandoeningen en vrouwen ervaren twee keer zo vaak bijwerkingen van medicijnen. Dat moet anders.  

In het kader van Internationale Vrouwendag nodigt de Technology for Women's Health onderzoekspijler van de Universiteit Twente je uit om deel te nemen aan een reeks interactieve presentaties over de gezondheid van vrouwen. In afwisselend format geven onderzoekers een kijkje in de nieuwste onderzoeks- en technologische ontwikkelingen rond vier gezondheidsthema's: vermoeidheid, borstkanker, bekkenbodemproblematiek en menstruatie.   

Iedereen is welkom. Dus wil je meer te weten komen over jouw eigen gezondheid? Of die van een partner, beste vriendin of familielid? Of wil je kijken hoe jij kan bijdragen? Kom dan naar deze bijeenkomst. Houd er rekening mee dat de presentaties in het Nederlands worden gehouden. De inloop is vanaf 14:00, mocht je later willen aansluiten of eerder weggaan dan is dit geen probleem. Er zullen verschillende hapjes en drankjes aanwezig zijn in het thema van Internationale Vrouwendag. Wij vieren Internationale Vrouwendag graag samen met jou op 8 maart! Registratie via dit formulier.

Met vragen kunt je contact opnemen met Nikki van de Veerdonk via n.a.vandeveerdonk@utwente.nl 

Waar & Wanneer
  • Datum: 8 maart, 2023
  • Tijd: 14:00 - 16:30
  • Taal: Nederlands
  • Format: Live event
  • Locatie: Atrium Technohal, TechMed Centre (Technohal, no 18), op de campus van de Universiteit Twente, Hallenweg 5, 7522 NH Enschede

Programma

14:00 - 14:20 

Inloop 

14:20 - 14:30

Opening en introductie 

Het optimaliseren en personaliseren van de gezondheid van vrouwen gedurende de levensduur door data en technologie 

Spreker:

Sabine Siesling

14:30 - 14:50

Presentatie 1: Van moe naar vitaal 

Hoort u ook vaker “Iedereen is weleens moe” en daarmee verbonden de impliciete boodschap dat moeheid erbij hoort en niet als probleem gezien zou moeten worden? Zijn vrouwen echt vaker moe, of kunnen zij slechter met vermoeidheid omgaan? In deze presentatie gaat u ontdekken wanneer moeheid inderdaad een gezonde reactie is en wanneer moeheid een belemmering wordt. We bespreken wat u er zelf aan kunt doen om vital(er) te worden en hoe anderen hierbij een rol kunnen spelen. In de presentatie zal er ook aandacht zijn voor vermoeidheid en vitaliteit in het kader van chronische aandoeningen.     

Spreker:

Dr. Christina Bode - psycholoog, universitair hoofddocent “Health Psychology & Technology” bij de afdeling Psychologie, Gezondheid en Technologie en opleidingsdirecteur van de Bachelor en Master Psychologie van de Universiteit Twente. 

14:50 - 15:10

Presentatie 2: Kun je borstkanker pijnloos detecteren? 

Gemiddeld krijgt 1 op de 7 vrouwen in haar leven borstkanker. Om de tumor in een zo vroeg mogelijk stadium te kunnen detecteren krijgen vrouwen van boven de 50 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Hierbij wordt een mammogram (röntgenfoto) gemaakt, wat als pijnlijk ervaren kan worden en ook straling bevat. Maar zijn er ook andere methoden om de tumor te herkennen? Aan de Universiteit Twente zijn we op dit moment bezig met het ontwikkelen van een nieuwe methode, genaamd fotoakoestische tomografie. Tijdens de presentatie zullen we met u deze nieuwe methode bespreken en de verschillen aan het licht brengen ten opzicht van de huidige standaarden. Ook zullen we de nieuwe procedure en eerste beelden van onze patiënt studie laten zien. 

Spreker: 

Rianne Bulthuis, MSc – Promovenda fotoakoestische beeldvorming van de borst in de onderzoeksgroep Multi-Modality Medical Imaging (M3i) aan de Universiteit Twente. 

Pauze


15:30 - 15:50

Presentatie 3: Ook in de bekkenbodemzorg samen beslissen en zorg evalueren 

Rondom de zorg bij kanker zijn er veel wetenschappelijke én praktijkvoorbeelden van “samen beslissen” en “patiënten evaluaties”. Dit zijn methoden die zich richten op het samen met een zorgverlener beslissen welke zorg of behandeling het beste bij u past. In de bekkenbodemzorg is dit er nog maar nauwelijks. Moeten we hier niet van de kankerzorg leren? In deze presentatie willen we bekkenbodemproblemen, die veelal bij vrouwen voorkomen, bespreekbaar maken, en gaan we samen in gesprek over de mogelijkheden, wensen en ideeën rondom deze methodes en evaluaties.     

Sprekers:  

Dr. Anique Bellos-Grob - technisch geneeskundige en universitair docent in de Multi-Modality Medical Imaging (M3i) groep aan de Universiteit Twente. Technische geneeskundige met specialisatie bekkenbodemzorg in Ziekenhuisgroep Twente (ZGT).  

Annemarie van der Steen MD – PhD kandidate in de Modality Medical Imaging (M3i) groep aan de Universiteit Twente met een focus op pessaria en de staande MRI scanner. Gynaecoloog in Ziekenhuisgroep Twente. 

15:50 - 16:10

Presentatie 4: Menstruatie- en ovulatie apps: wat zegt uw data?   

Op welke manier houdt u uw menstruatie of ovulatie bij? Gebruik u een herinnering in een kalender, een app of registreert u helemaal niets?  

Op dit moment is er een hype in het ontwikkelen van apps die het mogelijk maken om zelf bij te houden wat je lichaam doet in de verschillende fasen van de menstruele cyclus. Maar sluiten al deze apps wel aan bij de daadwerkelijke ervaringen en behoeften van vrouwen? En kan men eigenlijk wel individuele ervaringen uitdrukken in getallen? In deze presentatie kijken we samen met u naar de problemen die kunnen ontstaan bij het communiceren van intieme data met digitale technologie. 

Spreker: 

Danique Hofstee - Promovenda toekomst van het visualiseren van persoonlijke data voor gezondheid van vrouwen aan de Universiteit Twente en docent HBO-ICT bij Saxion. 

Vanaf 16:15

Afsluiting en borrel

Registratie

Registreer voor dit event
Klik hier

Organisatie

Deze sessie wordt georganiseerd door de onderzoekspijler Technology for Women's Health, binnen het instituut TechMed Centre.