UTTechMed CentrumEvenementenStoer Voer Foodfestival

Stoer Voer Foodfestival Technologische innovaties in eten en een gezonde levensstijl

TECHNOLOgische INNOVATIeS IN eten en een gezonde levensstijl: ontdek en ervaar het op FOODFESTIVAL STOER VOER

Stoer Voer Food Festival staat voor de deur op 26, 27, 28 en 29 mei 2022. Ontdek de wereldse smaken bij de foodrucks, ga naar de openluchtbioscoop en beleef het verrassende programma voor jong en oud over technologische innovaties in eten, gezonde levensstijl en duurzaamheid in en rond de innovatietent gehost door de Universiteit Twente. Gepassioneerde wetenschappers van het TechMed Centrum - Personalized eHealth Technology geven inspirerende minicolleges in begrijpelijke mensentaal, Science on Tour (Pre-U) zorgt voor toffe experimenten en BMS lab is aanwezig met een paviljoen vol toffe demo's.

Waar & wanneer
  • Datum: 27 & 28 mei 2022 (festival tussen 26-29 mei 2022)
  • Tijd: 14.00 - 18.00
  • Taal:  Nederlands 
  • Locatie: Gerrit Jan Van Heekpark, Enschede (tussen Campus UT en stadscentrum)

Het programma

Hieronder het inhoudelijke programma, dat plaatsvindt op 27 en 28 mei, in willekeurige volgorde:

Led tafel: weet wat je eet | Demo & Lezing

Het is een bekend credo: weet wat je eet. Onderzoekers van de UT ontwikkelden de Interactive Dining Table: de tafel helpt jou en je tafelgenoten om beter inzicht te krijgen in je eetgedrag. Met gekleurde leds en diverse sensoren weet de tafel precies wat de eters allemaal tot zich nemen. En kan daarmee op een luchtige en toegankelijke manier feedback geven op je gedrag.

Verbeteren gezondheidszorg met eHealth toepassingen | Lezing

It becomes more and more evident that the current approach to healthcare is not sustainable, especially when considering the increasing volume and demands of chronic diseases, requiring a rethinking of strategies towards innovative solutions. The use of Information and Communication Technologies in healthcare – eHealth – is a promising strategy to improve healthcare worldwide.

Spelenderwijs leren over de impact van eten | Demo & Lezing

Het dieet van de Nederlandse consument is vaak niet gezond. Wat wij in Nederland eten heeft daarnaast vaak een grote impact op het milieu. Onderzoekers en studenten van de Universiteit Twente gaan daarom werken aan het ACHIEVE-project: een interactieve spelomgeving om kinderen spelenderwijs te laten ontdekken wat de impact is van eten op hun gezondheid en natuurlijke omgeving. Tijdens het event bezoek je een winkelwagentje, wat kies jij?

Science on Tour - Experimenta - Pre-U | Experimenten

Tijdens de "Smaken onderscheiden-proef" kunnen deelnemers met neus dicht en blinddoek proberen verschil te proeven tussen 2 limonades en appelsap. Daarnaast ga je tijdens de "Gewenning van de tong-proef" ervaren dat smaak relatief is, door een beetje zout en heel zout water te proeven.  Ook kun je het proefje "Vitamines" volgen. De proef is het combineren van zetmeel en Betadine en dit vervolgens te mengen met vruchtsap. Aan de resultaten hiervan kan je zien wat het effect van anti-oxidanten is. En natuurlijk kan de proef "Stikstof ijs maken en proeven" niet ontbreken. Tijdens deze proef laten we zien hoe de stof reageert.

BMS-Lab paviljoen | Demo's & Experimenten

Niet alleen de experivan (een omgebouwde bus) zal aanwezig zijn, nee, er zal een waar paviljoen van ruim 50 m2 opgebouwd worden. De onderzoekers vertellen je alles over serious gaming about nonalcoholic fatty liver disease, Eye-tracking, Virtual Reality, Augmented Reality en meer. 

CO2 Blues by Bob Hoomans | Lezing

De koolstofdioxide (CO2) concentratie in de atmosfeer is na de industriële revolutie zeer sterk gestegen. Dit is de grote aanjager van de opwarming van de aarde en alle daaraan gekoppelde negatieve effecten.  Binnen het NET programma worden efficiënte technologieën ontwikkeld om het overschot aan CO2 uit de atmosfeer weg te vangen. Hierbij worden ook sociaal-maatschappelijke en geo-politieke aspecten meegenomen. Dat gaat niet zonder slag of stoot en geeft de onderzoekers regelmatig de CO2 blues. Bob zal deze blues ten gehore brengen waarbij hij zichzelf begeleid op gitaar.

Normaal doen voor Academici by Dr. Joanneke van der Nagel | Lezing

Die academici, dat is toch een bijzonder volk. Ze gebruiken ingewikkelde woorden en worden soms gezien als kamergeleerden zonder besef van de ‘echte’ wereld. Onterecht? Wellicht. Maar tegelijk is er vaak een kloof tussen universiteit en samenleving. Hoe komt dat? Waarom doen die universiteitslui niet normaal? Wat is dat eigenlijk, ‘normaal doen’? En waarom is dat zo moeilijk? Daar gaat het in deze bijdrage van Joanneke van der Nagel over. Joanneke onderzoekt het toegankelijk maken van technologische innovaties in de zorg voor de meest kwetsbare groepen. Ze werkt op de UT en bij Tactus verslavingszorg.

Randy Klaassen | Lezing

Tijdens zijn lezing zal Randy zijn onderzoek presenteren over de inzet van gamification en virtual reality in gezondheidszorg, medische problemen en mentoring. 

gehost door

TECHMED CENTrum - PERSONALIZED EHEALTH TECHNOLOGy 

Het is onze missie om de technologische vooruitgang te gebruiken om innovatieve gepersonaliseerde eHealth-diensten te creëren die substantieel bijdragen aan een duurzame, efficiënte en effectieve gezondheidszorg voor alle burgers, vooral voor mensen met chronische aandoeningen. De Universiteit Twente is vanwege haar unieke ecosysteem bij uitstek geschikt om deze missie te realiseren. Lees verder (in het Engels).

    

Stoer Voer Foodfestival

Lees meer over het event, nieuwsberichten en organisatie hier.

\


In samenwerking met

Pre-U / University of Twente - Home | Facebook    Welcome to the BMS lab - BMS LAB — Where Technology Meets Life S.V. Onwijs – Studievereniging Lerarenopleiding