UTTechMed CentrumEvenementenFood & Cognition | Het Online MKB Café: De rol van leefstijl en big data in multiple sclerose (MS) | Sessie 8 (van 8)

Food & Cognition | Het Online MKB Café: De rol van leefstijl en big data in multiple sclerose (MS) | Sessie 8 (van 8)

Sessie 8 (van8): De rol van leefstijl en big data in multiple sclerose (MS)

MS is een ontstekingsziekte van de hersenen en treft doorgaans jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. Doordat de signaaloverdracht in de hersenen verstoord raakt, kan een breed scala aan geheugen-, concentratie- , bewegings- en emotionele problemen optreden. Symptomen kunnen zich aandoen in aanvallen van enkele dagen tot weken of blijvend verslechteren. Er lijkt een rol te zijn van leefstijl, zoals bepaalde voeding, in het verminderen van aanvallen. Maar er is ook nog veel onbekend. Hoe kunnen we onderzoek doen naar leefstijl in MS en kan digitale monitoring in de thuissituatie met smart devices daarbij helpen? Kunnen we uit deze ‘big data’ ook algoritmes creëren om MS patiënten thuis persoonlijk bij te staan in hun zelfmanagement? En wat kunnen we leren van de rol van leefstijl en ondersteunende technologie in andere ontstekings- of neurodegeneratieve ziekten? Over deze vragen praten we verder met Bram den Teuling, mede-oprichter van data science bedrijf Orikami, en MS onderzoeker Marco Heerings van het Radboudumc.

OPNAME SESSIE 8

Heb je de sessie gemist of wil je de uitzending nogmaals bekijken, dan kan via onderstaande video-registratie. 

Sprekers

Bedrijfsleven - Bram den Teuling

Orikami is een Nederlandse MedTech-organisatie gespecialiseerd in toegepaste data science en ontwikkeling en implementatie van digitale biomarkers om gepersonaliseerde gezondheidszorg mogelijk te maken voor mensen met chronische ziekten.

Klik hier voor meer informatie over Orikami
Onderzoeker - Marco Heerings

PhD student Department of Human Genetics bij het Radboudumc

Food & Cognition: Het online MKB Café

Gedurende najaar 2020 en begin 2021 organiseert Food & Cognition een serie van 8 online MKB cafés. Tijdens elke sessie zal een wetenschapper en MKB'er hun licht laten schijnen op een onderwerp over voeding, gezonde leefstijl, brein en eetgedrag. Wat kunnen MKB'ers leren en gebruiken? We zoeken spanningsvelden op, dagen deelnemers uit om actief mee te denken in oplossingen en wellicht ontmoet u tijdens het event wel een nieuwe samenwerkingspartner om de eetbeleving of hersengezondheid van mensen met hulp van technologie te verbeteren? 

VOOR WIE

Alle MKB, grotere bedrijven en onderzoeksinstellingen die geïnteresseerd zijn en werkzaam zijn in het domein van voeding, gezondheid, gedrag en technologie. Dit kan variëren van MKB'ers die te maken hebben met de eetervaring of eHealth technologie tot voedingsindustrie en tot wetenschappers die onderzoek doen in deze domeinen.  

Haal meer uit je deelname

Wil je op de hoogte worden gesteld van alle sessies en ben je benieuwd naar de deelnemende MKB'ers, onderzoeksinstellingen en grote bedrijven? Haal meer uit je deelname door periodiek een mailing te ontvangen over de toekomstige sessies, je kunt alle sessie terugbekijken en je krijgt een inzicht in het groeiende community. Wellicht kom je via deze serie wel in contact met andere professionals werkzaam in dit domein en ligt een samenwerking in het verschiet?  

EERDERE SESSIES

In de onderstaande overzicht vind je alle overige ingeplande thema's met betrekking tot voeding en cognitie. Op de betreffende pagina's vind je het programmaoverzicht, sprekers en meer informatie over het thema. Daarnaast kun je ook de opname in onderstaande sessies terugbekijken

ORGANISATIE

Dit event wordt georganiseerd door het strategische programma Personalized eHealth Technology, binnen het TechMed Centre instituut. Het event vindt plaats binnen het programma EFRO Food & Cognition en wordt gefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ERDF) & Operationeel Programma Oost (OP Oost) binnen de Europese Unie. 

  • EFRO Food & Cognition

    Slechte eetgewoonten zijn risicofactoren voor belangrijke chronische ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten en vormen wereldwijd een bedreiging voor de menselijke gezondheid. Onze voedselkeuzes hebben op hun beurt niet alleen invloed op de algemene gezondheid, maar ook op de gezondheid van de hersenen. Met het ouder worden van de bevolking wordt het voorkomen van cognitieve achteruitgang een steeds grotere uitdaging en nemen de kosten in verband met neurodegeneratieve ziekten zoals dementie dramatisch toe. Gezonde voeding eerder in het leven is van het grootste belang bij het voorkomen van hersenziekten later in het leven. Het doorbreken van slechte gewoonten voor gedragsverandering is echter niet eenvoudig in onze huidige obesogene en ongelijke samenleving. Food and Cognition onderzoekt de wisselwerking tussen voeding, eetpatronen en hersenen. Met hulp van de toegekende EFRO cluster- en netwerk-subsidie wil het onderzoeksprogramma de regionale samenwerking met het mkb  verder uitbouwen. Het programma brengt MKB, grote voedingsproducenten en onderzoekers uit Nijmegen, Wageningen en Twente met elkaar in contact om samen consortia in Oost Nederland te kunnen vormen. 

  • OP Oost

    Het Operationeel Programma Oost (OP Oost) is hét subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in de provincies Overijssel en Gelderland. Het programma valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel van OP Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten.

  • Personalized eHealth Technology | TechMed Centre - University of Twente

    Het wordt steeds duidelijker dat de huidige benadering van de gezondheidszorg niet duurzaam is, vooral als het gaat om het toenemende volume en de vraag naar chronische ziekten, waarvoor een heroverweging van strategieën voor innovatieve oplossingen nodig is. Het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën in de gezondheidszorg - eHealth - is een veelbelovende strategie om de gezondheidszorg wereldwijd te verbeteren. Biologische (bijv. Genetische aanleg), gedrags (bijv. Levensstijl) en omgevingsfactoren (bijv. Fysieke en sociale context) beïnvloeden de toename en progressie van chronische ziekten. eHealth maakt het ook mogelijk om deze uitdaging van diversiteit aan te gaan, bijvoorbeeld door gepersonaliseerde oplossingen aan te bieden die aanpasbaar zijn voor elke gebruiker, en ook aan veranderingen in de loop van de tijd. Elk individu, dat met een specifieke aandoening te maken heeft, heeft een duidelijk uniek geval en benadrukt de behoefte aan gepersonaliseerde e-gezondheidstechnologie.