Zie Home

Stage / Afstuderen in het Buitenland

Door je stage, bachelor- of afstudeeropdracht in het buitenland uit te voeren kun je relevante werkervaring combineren met een buitenlandervaring. Internationale werkervaring wordt door bedrijven als een zeer waardevolle aanvulling op je CV gezien. Daarnaast is het een goede kans om je taalkennis uit te breiden en interculturele vaardigheden te ontwikkelen. Een opdracht in het buitenland duurt meestal minimaal 8 weken en maximaal een jaar.

Je facultair contactpersoon (link hieronder) kan je ondersteunen in het vinden van een stageplaats en je adviseren over de inhoud van je stage/opdracht. Houd rekening met een voorbereidingstijd van minimaal 6 maanden tot een jaar, onder andere om een goede stageplek of opdracht in het buitenland te vinden. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met de facultair contactpersoon. Bijna elke faculteit heeft daarnaast voorlichtingsbijeenkomsten over studie en stage in het buitenland.


UT studenten die op stage gaan of gaan afstuderen in het buitenland, dienen zich aan te melden via het systeem Mobility Online

Voorwaarden

De voorwaarden voor het doen van een stage, bachelor- of afstudeeropdracht in het buitenland verschillen per opleiding. De meeste opleidingen hebben hier specifieke regels voor. Neem contact op met je facultair contactpersoon over de mogelijkheden en opleidingsspecifieke eisen.


Stap 1: Op zoek naar een stageplek

Er zijn grofweg twee manieren om op zoek te gaan naar een stageplek; zelf zoeken of zoeken via een tussenpersoon. Zelf naar een stage zoeken kan meer tijd en moeite kosten, maar kan de kans vergroten dat je een stage vindt bij een specifieke (grote) organisatie of in een specifiek land. Wanneer je zoekt via een tussenpersoon (zoals AIESEC) is het gemakkelijker om aan een stage te komen; het betekent echter meestal dat je lid moet worden van de betreffende organisatie.

Contacten binnen opleiding

Je facultair contactpersoon kan je ondersteunen in het vinden van een stageplaats en je adviseren over de inhoud van je stage/opdracht. Houd rekening met een voorbereidingstijd van minimaal 6 maanden tot een jaar, onder andere om een goede stageplek of opdracht in het buitenland te vinden. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met de stagecoördinator. Bijna elke faculteit heeft daarnaast voorlichtingsbijeenkomsten over studie en stage in het buitenland.

AIESEC

"With a network in 125 countries, AIESEC is the second largest NGO in the world. We provide students with the opportunity to go abroad for a professional internship (3-18 months) of a voluntary project (6-12 weeks), to develop themselves on a broader level next to their studies and have a positive impact on society. We offer personal guidance during the process of finding the right internship, while you are abroad and when you come back in the Netherlands"

Nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Bekijk de database of kom langs voor meer informatie (Bastille, kamer 319).

Internationale Minor

Een internationale ervaring kan ook worden ingepast in je minorruimte. Omdat een minor is bedoeld om je kennis en vaardigheden te verbreden, kan een internationale stage hier een goede bijdrage aan leveren.

Internationale Studiereis

Veel studieverenigingen organiseren (elk jaar) een studiereis. Een studiereis duurt meestal ongeveer een maand en kan, met aanvullende vakken, je minorruimte opvullen

Overige links

Stap 2: Financiële ondersteuning

Verschillende beursprogramma’s kunnen financiële steun verlenen voor een stage in het buitenland. Deze pagina geeft een overzicht van de beschikbare beurzen.

ERASMUS+ TRAINEESHIP SCHOLARSHIP

Er zijn ERASMUS+ TRAINEESHIP beurzen beschikbaar voor internationale stages bij ondernemingen, opleidingscentra, universiteiten, onderzoekscentra en organisaties in deelnemende landen.

TWENTE MOBILITY FUND

Met het Twente Mobility Fund (TMF) ondersteunt de UT haar studenten die buiten Europa gaat werken aan een stage of afstudeerproject. Alleen studenten die langer dan 8 weken naar het buitenland gaan komen voor TMF in aanmerking.

HOLLAND SCHOLARSHIP - UNIVERSITY OF TWENTE

Het Holland Scholarship is een beurs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap én Nederlandse hogescholen en universiteiten. De beurs is voor studenten die willen studeren, stage lopen of een onderzoek doen buiten de Europese Economische Ruimte (EER).

STUDENT AMBASSADOR SCHOLARSHIP

De UT wil studenten belonen die zich actief inzetten om de UT te promoten in het buitenland. Zie je bijvoorbeeld mogelijkheden om de naamsbekendheid van de UT in het buitenland te vergroten of buitenlandse studenten te overtuigen om voor de UT te kiezen? Dan kun je van de UT een Student Ambassador Scholarship (SAS) ontvangen ter waarde van € 100.

Overige links

Beursopener

Landelijke database voor financiële ondersteuning van studie, stage of onderzoek in het buitenland.

Research Professional

Online database of research funding opportunities and a source of international research policy and practice news.

ScholarshipPortal.EU

Database met informatie over beurzen voor studie in Europa.

Nieuw-Zeeland – “Dream NEW” Scholarship

Stap 3: Praktische Zaken

Naast het vinden van een studie of stageplek in het buitenland, is het ook belangrijk om te zorgen dat praktische zaken in orde zijn voordat je naar het vertrekt. Vergeet dus niet onderstaande informatie goed door te lezen.


  Facultair Contactpersonen

  Informatiekantoren in het buitenland