Zie 2010

Schopenhauer op 19 en 26 jan

Schopenhauer: filosoof van het pessimisme
"Het ergste moet nog komen." "De filosofische verwondering is eigenlijk vervuld van ontzetting en droefheid; de filosofie begint met een akkoord in mineur." Twee citaten van de somberste aller filosofen: Arthur Schopenhauer (1788-1860). Zijn pessimisme over de menselijke werkelijkheid in zijn hoofdwerk Die Welt als Wille und Vorstellung

combineerde hij met een uiterst aangename schrijfstijl. Die combinatie heeft vele latere denkers beïnvloed, zoals Friedrich Nietzsche, Ludwig Wittgenstein, Erwin Schrödinger, Albert Einstein, and Sigmund Freud. En niet te vergeten de twee inleiders in deze cyclus.

Dinsdag 19 januari

Pessimisme als filosofie: over leven en werk van Schopenhauer

Prof. dr. Heleen Pott is Socrates-hoogleraar Kunst, Cultuur en Samenleving aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en doceert filosofie aan de Universiteit van Maastricht. Zij begon haar filosofische carrière met een studie over Schopenhauer.


Dinsdag 26 januari De betekenis van Schopenhauer voor het leven

Prof. dr. Maarten Doorman is bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Verder is hij als filosoof verbonden aan de Universiteit van Maastricht. Ook hij studeerde af op het pessimisme van Arthur Schopenhauer.


Vrijhof/Amphitheater, 19.30 – 21.00 uur.

Aanmelden vooraf is niet mogelijk.