Zie 2007

Wereldfilosofie / 13, 20 en 27 november

WereldfilosofieOveral ter wereld wordt nagedacht, overal ter wereld wordt gefilosofeerd. Over de aard van de werkelijkheid, over de mogelijkheid van kennis, over wat uiteindelijk de moeite waard is. Bij die laatste vraag sluit deze even onmogelijke als inspirerende cyclus aan. Onmogelijk omdat de Arabische wereld, China en Afrika elk meerdere antwoorden geven. Inspirerend, omdat die idee├źn geestverruimend werken.


dinsdag 13 november

Het goede leven: Afrikaanse filosofie

Dr. Pieter Boele van Hensbroek is verbonden aan de faculteit wijsbegeerte en aan het Centre for Development Studies van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doceerde eerder aan de University of Zambia en was medeoprichter en redacteur van het Afrikaanse tijdschrift voor filosofie QUEST.


dinsdag 20 november

Het goede leven: Twee Chinese visies

Dr. Karel van der Leeuw studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam met als bijvakken Chinese filosofie en klassiek Chinees. Hij publiceerde over filosofieonderwijs, over filosoferen met kinderen, en over Chinese filosofie. Hij werkt thans aan een volledige Nederlandse vertaling van Mencius, de belangrijkste opvolger van Confucius.


dinsdag 27 november

Het goede leven: Aboe Nasr al Farabi en de Arabische filosofie

Drs. Mariwan Kanie studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is verbonden aan de vakgroep Arabische taal- en letterkunde en werkt aan een proefschrift Martelaarschap tussen religie en natie.


Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur. Aanmelden vooraf is niet mogelijk.