2006

Kiezen moet!


Keuzevrijheid is een groot goed. Geen knellende banden en evenmin lastige verplichtingen. Toch schuilen er enkele adders onder het gras. Hoe voelt het als de vrijheid van keuze een dwang tot kiezen wordt? Levert de theorie van de rationele keuze wel de beste manier om beslissingen te nemen? Wat betekent het voor het leven van alledag als in elke situatie opnieuw het wiel moet worden uitgevonden? Deze cyclus geeft antwoord.


dinsdag 7 maart - De paradox van de keuzevrijheid

Margo Trappenburg is verbonden aan de Universiteit Utrecht en bijzonder hoogleraar ‘Patiëntenperspectief’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij schrijft tweewekelijks een column in NRC-Handelsblad.


dinsdag 14 maart - De onbewuste keuze

Ap Dijksterhuis is hoogleraar ‘Automatische processen in de sociale psychologie’ aan de Universiteit van Amsterdam en is geïnteresseerd in psychologische mechanismen achter keuze processen.


dinsdag 21 maart - De kunst van het kiezen

Beatrijs Ritsema, van oorsprong sociaal-psycholoog, is freelance journalist en publicist. Ze schrijft een adviesrubriek in Trouw over omgangsvormen, en is verder medewerker van HP/De Tijd en NRC-Handelsblad. Zij publiceerde in 2004 Moderne manieren. Wegwijzers in het menselijk verkeer.


Vrijhof/Amphitheater, 19.30 - 21.00 uur. Aanmelden vooraf is niet mogelijk.